Het was nog even een twijfelgeval of dit nummer in aanmerking zou komen als ondergewaardeerd liedje. Want ‘Wind en Zeilen’ van Splitsing is een redelijk grote hit geweest, en stond zelfs ooit genoteerd in de moederlijst van de Snob 2000. Maar daarin stond het nummer in 2005 voor het laatst genoteerd, en dat is toch alweer tien jaar geleden. Dus houden we maar opnieuw een pleidooi voor dit pareltje uit 1985.

De jaren ’80 was überhaupt een vruchtbaar decennium voor de Nederpop. Met Doe Maar had Nederland voor het eerst een Nederlandstalige band die in eigen land hetzelfde teweeg bracht als The Beatles in de jaren ’60. En ook Frank Boeijen (toen als de Frank Boeijen Groep) en Het Goede Doel deden het goed in de jaren ’80.

Daar kwam in 1985 opeens de Groningse band Splitsing bij, die met ‘Wind & Zeilen’ in de hitlijsten terecht kwamen. En ondanks dat Nederlandstalige muziek in die periode een hoogtepunt beleefde, was dit nummer toch onderscheidend van de rest. Alleen al muzikaal gezien. Met een intro dat erg doet denken aan de ‘Wall of Sound’ van Phil Spector. Je gaat je bijna afvragen of Phil Spector niet even naar Groningen was afgereist voor de productie van dit nummer. Maar ondanks dat hij vreemde uitspattingen had lijkt die kans toch erg klein. En dan de tekst die zich leent voor de perfecte Nederlandstalige zomerhit. Met die kenmerkende stem van Peter Groot Karmelink.

Uiteindelijk werd dit de enige hit van Splitsing. Maar toch werden ze geen one-hit-wonder. Want nadat de band in 1988 ging Peter Groot Karmelink samen met de toetsenist van de band, Herman Grimme, verder als de afsplitsing (slechte woordgrap) Jazzpolitie. En daarmee deden ze het in de jaren ’90 ook niet slecht in de hitlijsten. Maar hun inmiddels 30 jaar oude ‘Wind en Zeilen’ klinkt ook nog altijd fris en nog lang niet gedateerd. En als die niet meer in de Top 2000 van Radio 2 komt en brengen wij hem graag weer eens onder de aandacht.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier
Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

5 comments

 1. Hoezo enige hit?
  Één zomer lang,
  Recht uit het hart,
  Ook leuk om weer eens terug te beluisteren ????

 2. Bizar dat het nooit grote hits geworden zijn.
  Melodieën en tekst zijn zo catchy, ‘een zomer lang’ popt regelmatig op in m’n hoofd.
  En dan moet ik naar youtube want op spotify is Splitsing niet te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.