Social
  • RSS feed
  • Twitter
  • Facebook
 

Ondergewaardeerde Liedjes


Red Hot Chili Peppers – Give It Away

Als ik ergens achter ben gekomen in de afgelopen drieënhalf jaar Ondergewaardeerde Liedjes, dan is het dat ik een verkeerd beeld heb van de muziekgeschiedenis.

Bandjes en liedjes waarvan ik altijd dacht dat iedereen ze kende, bleken toch best obscuur: muziek waar ik nog bijna nooit van gehoord werd blijkbaar breed omarmd.

Dat laatste is niet zo erg. Het voelt een beetje alsof je een leuk feestje hebt gemist, maar ach. Het eerste geval, dat een liedje van zijn voetstuk valt, dat is erger.

Als ik zo door de Snob 2000 van 2013 wandel, dan zijn er veel (heel veel) liedjes waarvan ik had verwacht dat ze veel (heel veel) hoger zouden eindigen.

Op 73: Take Me Out van Franz Ferdinand. Was dat niet de hymne van de zeroes? Wie heeft niet een festivalweide onder zijn voeten voelen trillen tijdens dat liedje?

Op 141: Living Colour met Love Rears Its Ugly Head. Dit was toch het hoogtepunt van een band die een hele grote rol had in een hele belangrijke beweging (crossover)?

Op 177: Rosie van Claw Boys Claw. Is er in de jaren tachtig een mooiere ballad geschreven in Nederland?

Maar mijn grootste ontzetting volgt een paar plaatsjes lager: Give It Away van de Red Hot Chili Peppers stond vorig jaar op (schrik niet) plekje 185. Give It Away was de eerste stap van de band naar de roem: ze kwamen uit de undergroundscene, zouden even later mainstream doorbreken met Under The Bridge, maar dankzij Give It Away en de rest van het album Blood Sugar Sex Magic werd de band nog altijd serieus genomen door de wat meer alternatieve muziekliefhebber.

Give It Away was een monument, een mijlpaal. Dat verdient meer dan de 185ste plek. En uit betrouwbare bron kan ik melden dat hij dit jaar voorlopig nog lager staat dan dat.

Dus, geef weg die stem!

 

 

 
 

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.