De keuzelijst van de Snob 2000 staat vol met ondergewaardeerde liedjes. In de serie Snobroep krijgen muziekliefhebbers de kans om hun favoriet te verdedigen – en misschien wat stemmen te ronselen.

Ondergewaardeerde blogger en Snob 2000-veteraan Frans Kraaikamp breekt vandaag een lans voor Fake Empire van The National.

Luistertips: we kennen ze allemaal. Je kunt ze overal opdoen. Tegenwoordig weet Spotify zelfs al welke muziek je misschien wel goed vindt en zou kunnen luisteren. De beste tips komen – wat mij betreft – toch uit de platenkast van muziekliefhebbers. De platenkast is de plek om muzikale geheimen in op te bergen en als de situatie zich voordoet het te delen.

Zo had ik ergens in de winter van 2010 een tof gesprek over muziek met iemand die ik niet zo goed kende. We hadden het onder andere over Johnny Cash en zijn geweldige American Recordings. Ze tipte me vervolgens High Violet van The National. Ik kende The National niet en beloofde het te luisteren.

In het weekend ging ik naar mijn lokale platenzaak en pakte High Violet uit het schap en begon deze te luisteren. Bij de eerste noot die ik hoorde ging ik voor de bijl; wat een intense plaat! Die lage diepe stem van Matt Berninger grijpt me aan zoals dat niet vaak gebeurt. Elke keer dat je hem draait kom je erachter met hoeveel vakmanschap, aandacht, oprechtheid en smaak de nummers zijn opgebouwd. Mijn favoriet van High Violet is het nummer Conversation 16. Draai dat nummer op stevig volume af en je wordt weggeblazen. Sindsdien is The National niet meer weg te denken uit mijn muziekcollectie.

Niet veel later maakte ik ook kennis met hun eerdere albums, waaronder: Boxer. Op Boxer staat het nummer Fake Empire. Dit nummer zou ik dolgraag hoog in de Snob 2000 eindlijst zien eindigen!

Waarom? Het is een waanzinnig nummer, omdat er in de pianopartij twee maatsoorten (driekwarts- en vierkwarts-maat) over elkaar worden gebruikt. De drums en bas spelen een driekwartsmaat, wat opmerkelijk is bij pop-/rockmuziek. Het toffe is dat het klinkt als een rocksong, maar het er tegelijkertijd lustig op los walst!

Luister en kijk maar eens naar de concertregistratie op Sydney Opera House Forecourt. Waanzinnig is de sfeer die de band neerzet. Ze trekken alles uit de kast wat ze hebben en brengen het publiek in een uitzinnige stemming. Een band van dit kaliber verdient een mooie plek in de Snob 2000, dus stem op Fake Empire!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.