Soms heb je weleens dat je een bijdrage aan een Ondergewaardeerde liedjes battle hebt geschreven en je later een liedje hoort waarvan je weet dat deze véél mooier is dan je inzending. Het overkwam mij toen ik Natalie Merchant ‘s Motherland zat te luisteren en daar – 123, 123, 123, 123 – opeens een prachtige wals in ontdekte! En wat doe je dan? Houd je het voor jezelf? Of schrijf je er een individuele bijdrage over..

Natalie Merchant (1963) zou je kunnen kennen van 10,000 Maniacs waarin ze tussen 1981 en 1993 zangeres was. Vanaf 1994 startte ze haar solocarrière en nam ze album Tigerlily op. De wals Motherland staat op het gelijknamig album Motherland uit 2001. Motherland (opgedragen aan de slachtoffers van 9-11) is een zeer rijk en gevarieerd album dat bol staat van de prachtige liedjes, zoals: This House Is On Fire, Tell Yourself en Saint Judas (met Mavis Staples op backing vocals).

Het nummer Motherland is een echte no-nonsense folk wals. Heerlijke pure muziek, die klinkt als een klok. De opname is geweldig en de productie van T Bone Burnett is dat ook (HiFi-liefhebbers worden op hun wenken bediend)! En Natalie heeft een heerlijk mekkerende, troostende – Tracy Chapman-achtige – stem waarvan je haren gegarandeerd overeind gaan staan! Ondanks dat ze toch een zeer respectabele carrière heeft gehad is ze in Nederland vrij ondergewaardeerd gebleven.

Luister, geef je gerust over en laat je muzikaal meeslepen door deze dame! Het is voor mij momenteel in ieder geval de mooiste ondergewaardeerde wals die ik tot nu toe heb gehoord.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.