De 3 Na 12. De verzoekjes bij 3voor12-DJ Roosmarijn Reijmer zijn de schuld van deze individuele bijdrage. Het was dinsdag 10 juni, iets voor middernacht en Roosmarijn riep op tot verzoekjes. Ik stuurde een berichtje. Honest Man van The Gracious Few, ik had het nummer al tijden niet meer op de radio gehoord. De telefoon gaat over, en ja hoor, ik mag het nummer aanvragen. 11 juni 2014, iets na 12 uur, wordt Honest Man gedraaid. Live op de radio komt het hele verhaal rond Ed Kowalczyk en Live weer voorbij, want dat was de aanleiding voor het opbreken van Live en de start van The Gracious Few (lees het verhaal hier nog eens terug).

Omdat ik toch wel nieuwsgierig was hoe lang het eigenlijk geleden was dat Honest Man gedraaid was op 3FM checkte ik even de site 3fmfan.nl. En wat bleek: Het nummer was voor het laatst gedraaid in december 2013. Iets na 12. Je kan ongeveer gokken wat de aanleiding was van dat draaien. De eerstvolgende (eerstvorige?) keer was 29 oktober 2010.

DAFUQ?!

Hoe bedoel je, ondergewaardeerd?

Rond het uitkomen van het debuutalbum van The Gracious Few was Ed Kowalczyk aan het toeren in Nederland. Het verhaal gaat dat dit de reden is dat V2, platenmaatschappij in Nederland van beide “partijen” in de twist rondom het opbreken van Live, totaal geen aandacht heeft besteed aan de promotie van het album van The Gracious Few. Ed was immers de oud-frontman van Live en genereerde veel aandacht. En die was niet gediend van enige aandacht aan zijn oud-collega’s. En dus is het album na het uitkomen eigenlijk nauwelijks gepromoot en geplugd.

En dat terwijl Ed Kowalczyk alleen maar softer werd toen hij solo de oude hits van Live ging spelen, terwijl met The Gracious Few de overige oud-leden van Live samen met twee leden van Candlebox voor een originele sound gingen. Harder weer, terug naar de begintijd van Live, maar dan met een wat meer classic rock-gevoel. De Europese concertreeks (Nederland, Engeland en Duitsland) van The Gracious Few was een reeks langs kleine zaaltjes. Maar wat was het goed. Vele malen beter dan het zachte gekabbel van de door het ijs gezakte Ed Kowalczyk.

De lyrics van Honest Man kunnen op zo veel manieren geinterpreteerd worden. Het kan het gevecht visualeren van de werkende klasse. De werkende man tegen de ‘2 procent’. Maar je kan het ook prima zien als een protestsong van de heren tegen Ed Kowalczyk.

They take my home they take my land the flower of my life
They take my friends; they take my love and cut me like a knife
I spit these words at vile lies the worlds forgotten men
Aint no work
Aint no work
For an honest man

Wat ook de betekenis is van dit nummer, het blijft een prachtig nummer. Op 11 juni 2014, ruim 4 jaar na het uitkomen van het album, is dit nummer in totaal 13 (!) keer gedraaid op 3FM. Belachelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.