Een maand geleden schreef Henk Visser een mooie gastbijdrage over het nummer Dead Flowers van The Prayer Boat. Na een maand is het weer de hoogste tijd voor een nieuwe nummer 1! Alweer de derde gastsamensteller in de reeks van de Ondergewaardeerde 30 is een feit. Wij zijn zeer in onze nopjes met deze gast! Hij is namelijk een enorme muziekliefhebber die schrijft voor: KindaMuzik, Oor en 3voor12. Ook leest hij op de Nederlandse radio de files voor: René Passet!

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens René Passet: Tuxedomoon – In A Manner Of Speaking (1985)

Tuxedomoon zal voor veel mensen geen bekende kost zijn. Toch maakten ze meer dan vijftien albums en waren ze in de vorige eeuw goed voor een uitverkocht Paradiso of Nighttown.  Maar sinds de luistercijfers leidend zijn, hoor je ze nooit meer op 3FM of welke andere publieke zender dan ook. Ja, Radio Brussel wil Tuxedomoon nog wel eens draaien. Logisch, want ze woonden in de jaren tachtig enige tijd in die stad.

Muzikaal laveerde de van oorsprong Amerikaanse groep meestal tussen new wave en cabareteske jazz, al was het elektronische element op hun eerste albums ook heel sterk. Het was de reden dat ik verslingerd raakte aan hun muziek. In A Manner of Speaking is het soberste en tegelijkertijd beste nummer van hun toch al niet misselijke album Holy Wars uit 1985. Belangrijkste troef in het nummer is de klagerige zang van Winston Tong, die halverwege het nummer wordt overgenomen door de veel nonchalanter klinkende Steven Brown, die telkens achter de stem van Tong lijkt aan te hobbelen. Niet voor niks hun meest gecoverde song.

Overige verschuivingen in de lijst

De drie – door jullie gekozen – nieuwe instromers in de lijst zijn: PJ Harvey – O My Lover (5), Das Pop – You (15) en ZZ Top – Tush (25). De redactie heeft nog twee nieuwe nummers toegevoegd: The National – Fake Empire en Leftfield – Original.

De lijst van 13 juni 2014

Eerstvolgende editie: 11 juli 2014

Je kunt onderaan de pagina weer stemmen voor de drie nieuwe liedjes, die over vier weken de Ondergewaardeerde 30 lijst binnenkomen. De nummers zijn allemaal suggesties die door jullie zijn ingebracht. De 3 liedjes waar de meeste stemmen op binnenkomen nemen we op in de lijst. Blijf ons vooral suggesties doorgeven (graag wel nummers die in Spotify staan). Je kunt de nummering van de lijst makkelijk aanpassen. Waarna de lijst in de volgorde komt zoals jij deze graag wilt zien.

Veel (luister)plezier!

De redactie van de Ondergewaardeerde 30: Martijn Vet, Ton van Hoof, Frans Kraaikamp en Freek Janssen

Afbeelding René Passet: Corne vd Stelt (archief René) 

Create your own online surveys with SmartSurvey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.