Op Ondergewaardeerde Liedjes gelden weinig regels. De regels díe er zijn, hebben betrekking op de insteek van de blogposts.

Je hebt drie soorten categorieën:

 1. Battles. Daarvan hebben we er de meeste. We pakken een artiest of soort liedje en verschillende bloggers verdedigen hun favoriete, ondegewaardeerde liedje in van die artiest of in dat genre.
 2. Individuele bijdrages. De insteek: je kunt artiest Die en Die vooral van liedjes Zus en Zo, maar eigenlijk, eigenlijk is dat andere liedje dat nooit een hit is geworden véél leuker.
 3. De Vette Vijftien, met nieuwe liedjes die volgens Martijn Vet meer aandacht verdienen

Welnu: Space Queen van 10 Speed voldoet aan geen enkele categorie. Het is geen nieuw liedje, want uit 1998. 10 Speed is verder nergens van bekend – als je op deze woorden googelt, dan krijg je veel websites over fietsen.

Binnenkort komt er een battle op Ondergewaardeerde Liedjes waar Space Queen perfect in zou passen: power pop. Voor wie er (net als ik) nog nooit van had gehoord; power pop is van die lekker in het gehoor liggende, melodieuze poprock die te gitaarderig is om pop te zijn en te poppy om echt rock te zijn. Voorbeelden: Cheap Trick – I Want You To Want Me, The Knack – My Sharona en Weezer – Buddy Holly.

Oftewel: het genre is zó vaag, dat niemand weet wat er wel of niet onder valt.

Toen ik erover nadacht, moest ik ineens denken aan Space Queen. Ultiem melodieus, toch rock, een beetje over de top, maar on-weer-staan-baar. En pas toen ik het liedje ging opzoeken, kwam ik er achter dat het totaal verdwenen is uit ons collectieve bewustzijn.

Helemaal, weg.

De feiten:

 • Slechts 25 (door Google gevonden) websites verwijzen naar het liedje
 • Alleen 3FM heeft nog een klein hoekje van de site ingericht voor 10 SpeedAmerikaanse post-grungeband die in 1998 een klein radiohitje scoort met ‘Space Queen’. 10 Speed brengt datzelfde jaar ook het titelloze debuutualbum uit. Daarna wordt het stil rondom de band. 
 • De best bekeken YouTube-video van Space Queen heeft slechts 16.000 views

Wat er ooit met 10 Speed is gebeurd? Ik ben benieuwd of iemand meer weet van de band. Ik vind het liedje echter memorabel genoeg om er een aparte blogpost aan te wijden. Bovendien kan ik dan mijn bijdrage aan de power pop-battle bewaren voor nog een ander briljantje uit diezelfde tijd: The Way van Fastball. Of Not Enough van Wes Cunningham, want ook van dat liedje zijn (net als Space Queen) de meeste sporen inmiddels gewist.

Of misschien laat ik die binnenkort nog wel eens voorbij komen in een individuele bijdrage…

5 comments

 1. Toffe post. Er is ondertussen nog een andere youtube link met betere kwaliteit beschikbaar: https://www.youtube.com/watch?v=y99p8H6A4YU (al 22,000 views 😉
  En gesproken over Fastball -> “Sweetwater, Texas” is een echte aanrader! “The Way” heb ik verwijderd uit mijn playlist, maar dit zal er nooit uit gaan.

 2. Ik heb de toenmalige cd van de band. Twee stuks zelfs. Ik kende ze van Kink FM waar ze ook in de studio zijn geweest. Ik begreep dat ze in Amerika geen platenmaatschappij konden vinden. Heel jammer, ik vind het album nog steeds geweldig!

 3. Space Queen is een geweldig nummer 10 Speed. De band bestond uit zanger/gitarist Hutch, bassist Dimitry en drummer Newman.
  Space Queen staat op het album 10 Speed. Het album is nooit officieel uitgebracht omdat er door een reorganisatie bij A&M Records diverse artiesten en bands de laan uit werden gestuurd. De band 10 Speed was hier helaas ook de dupe van.
  Als je het nummer Space Queen leuk vindt dan zal je de rest van het album waarschijnlijk ook kunnen waarderen. Als je goed zoekt kun je het album vinden op internet (o.a. via Discogs). Voor zover ik weet is er een deluxe versie met een zachte cover, een gewone versie, een promoversie (advance cd) en een japanse versie met 2 extra akoestische nummers. Op de cd single van Space Queen staat als 2de nummer I Hate You.
  Ik was groot fan en had een eigen fan-site van de band. Ik luister de cd nog regelmatig met veel plezier.
  Gerard Ekdom heeft in zijn boek hidden treasures een stuk over het nummer staan en Space Queen staat ook op 1 van de cd’s bij het boek.

 4. Ik hoor net op mijn playlists van mijn cd’s 10 speed met Alphabet Song voorbij komen. Ook ik heb een CD van 10 speed met dank aan Kink FM. Ik was bij ze in de studio die dag en heb er een gesigneerd exemplaar aan over gehouden. Toen ik ze net hoorde, dacht ik ‘laat ik eens even kijken wat er van hun terecht gekomen is’. Niet veel zo te zien, want dit was zo’n beetje de eerste site die ik over hun vond. Dat zegt denk ik genoeg. Wel jammer, want inderdaad Space Queen was/is een super plaat, en ook live klonk het echt geweldig.

  1. Roy! Nog steeds niet echt iets te vinden he. Ik mocht ook naar de studio komen toen, maar wist helaas niet hoe ik daar moest komen, geen vervoer. Hadden wij in die tijd contact? Via Hyves of ICQ of zo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.