Social
  • RSS feed
  • Twitter
  • Facebook
 

Ondergewaardeerde Liedjes


10 Speed – Space Queen

Op Ondergewaardeerde Liedjes gelden weinig regels. De regels díe er zijn, hebben betrekking op de insteek van de blogposts.

Je hebt drie soorten categorieën:

  1. Battles. Daarvan hebben we er de meeste. We pakken een artiest of soort liedje en verschillende bloggers verdedigen hun favoriete, ondegewaardeerde liedje in van die artiest of in dat genre.
  2. Individuele bijdrages. De insteek: je kunt artiest Die en Die vooral van liedjes Zus en Zo, maar eigenlijk, eigenlijk is dat andere liedje dat nooit een hit is geworden véél leuker.
  3. De Vette Vijftien, met nieuwe liedjes die volgens Martijn Vet meer aandacht verdienen

Welnu: Space Queen van 10 Speed voldoet aan geen enkele categorie. Het is geen nieuw liedje, want uit 1998. 10 Speed is verder nergens van bekend – als je op deze woorden googelt, dan krijg je veel websites over fietsen.

Binnenkort komt er een battle op Ondergewaardeerde Liedjes waar Space Queen perfect in zou passen: power pop. Voor wie er (net als ik) nog nooit van had gehoord; power pop is van die lekker in het gehoor liggende, melodieuze poprock die te gitaarderig is om pop te zijn en te poppy om echt rock te zijn. Voorbeelden: Cheap Trick – I Want You To Want Me, The Knack – My Sharona en Weezer – Buddy Holly.

Oftewel: het genre is zó vaag, dat niemand weet wat er wel of niet onder valt.

Toen ik erover nadacht, moest ik ineens denken aan Space Queen. Ultiem melodieus, toch rock, een beetje over de top, maar on-weer-staan-baar. En pas toen ik het liedje ging opzoeken, kwam ik er achter dat het totaal verdwenen is uit ons collectieve bewustzijn.

Helemaal, weg.

De feiten:

  • Slechts 25 (door Google gevonden) websites verwijzen naar het liedje
  • Alleen 3FM heeft nog een klein hoekje van de site ingericht voor 10 SpeedAmerikaanse post-grungeband die in 1998 een klein radiohitje scoort met ‘Space Queen’. 10 Speed brengt datzelfde jaar ook het titelloze debuutualbum uit. Daarna wordt het stil rondom de band. 
  • De best bekeken YouTube-video van Space Queen heeft slechts 16.000 views

Wat er ooit met 10 Speed is gebeurd? Ik ben benieuwd of iemand meer weet van de band. Ik vind het liedje echter memorabel genoeg om er een aparte blogpost aan te wijden. Bovendien kan ik dan mijn bijdrage aan de power pop-battle bewaren voor nog een ander briljantje uit diezelfde tijd: The Way van Fastball. Of Not Enough van Wes Cunningham, want ook van dat liedje zijn (net als Space Queen) de meeste sporen inmiddels gewist.

Of misschien laat ik die binnenkort nog wel eens voorbij komen in een individuele bijdrage…

 
 

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.