Over een paar weken gaan de stembussen voor de Top 2000 weer open. Een week of wat later die van ‘onze’ Snob 2000 ook. Waarom doen we dat eigenlijk? Wat is er mis met de Top 2000?

Helemaal niks. Dat Radio 2 sinds 1999 elk jaar zo’n muzikaal ijkpunt weet neer te zetten, dat verdient niets dan lof. Je zou je zelfs kunnen voorstellen dat de toppers van de lijst door de Top 2000 beter worden overgedragen aan bij nieuwe generaties – grote kans dat Avond van Boudewijn de Groot anders al snel in de vergetelheid was geraakt.

En toch zijn we vorig jaar bij Ondergewaardeerde Liedjes met de Snob 2000 gekomen, als alternatief op de Radio 2-lijst. Bij de Snob 2000 kun je stemmen op liedjes die de voorselectie van Radio 2 niet hebben gehaald. En ja, je kunt natuurlijk een vrije keuze invullen, maar laten we eerlijk wezen: zo’n liedje maakt weinig kans om de lijst te halen.

Wat ons vorig jaar opviel, was dat de Top 2000 toch wel heel erg een lijst is van een zekere generatie – de generatie die normaal gesproken ook op Radio 2 afstemt. Dat betekent dat de jaren zestig en zeventig toch iets beter vertegenwoordigd zijn dan de nineties en de zeroes. Kijk maar eens naar de eindlijst van de Snob 2000 van vorig jaar:

De liedjes die je in deze lijst ziet, stonden dus niet in de keuzelijst die is samengesteld door Radio 2. Geen Nightswimming, Teardrop, No One Knows, Novocaine For The Soul, Song 2. Allemaal liedjes die (of je er van houdt of niet) redelijk essentieel waren voor de generaties die muzikaal puberden in de jaren negentig of later.

Daarom doen we het dus. Zaterdag 16 november is er een soort van aftrap van het Snob 2000-seizoen in het programma Ekxpresso van Jeroen van de Beek bij KX Radio. De stemronde van de Top 2000 begint op 30 november – een weekje of wat later gaan wij ook in de lucht.

Watch this space.

Oh ja, mocht je verstand hebben van online enquêtes: we zoeken nog een mooie tool die we kunnen gebruiken voor de stemronde – of iemand die zoiets kan bouwen.

Afbeelding: Bram Koster, Marketingfacts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.