Ik ben een Limburger die in Brabant woont. Dat gaat vaak heel goed. Sterker nog; ik voel me eigenlijk geen Limbo of Brabo. Behalve met carnaval. Ik zal je de details besparen, maar als Limburger voel je (ik generaliseer: misschien moet ik zeggen ‘begrijp ik’) helemaal niks bij carnaval in Brabant.

Ik ben geboren in Helden, op een kilometer of 16 afstand van Venlo. Nu moet je weten dat de mooiste carnavalsmuziek (en ja, ik word nu even chauvinistisch) uit Venlo komt. Oké, Maastricht kan er ook wat van, maar bij de Venlose schlagers halen ze het daar niet.

Nooit heb ik me dat zo gerealiseerd, totdat ik de verhalen van Jan van Mersbergen las. Deze Amsterdamse romanschrijver reist elke vasteloavend naar Venlo af, omdat het nergens zo mooi is als daar. En waarom dat zo is, verwoordt hij prachtig in deze column, waarin hij zijn ergernis uitspreekt over de manier waarop carnaval als een debielenfeest wordt neergezet in de media. Waar alleen ruimte is voor schunnige carnavalsliedjes over bier en tieten, maar nooit voor de Limburgse levensliedjes die meer weg hebben van Franse chansons dan van Een Paard In De Gang: het gaat niet alleen over feest, bier en seks. Ook over geluk, verdriet, vriendschap.

Hoe ik ooit bij hem uitkwam was via Nummer van de Dag. Jan van Mersbergen schreef zijn laatste roman over de carnaval die hij in Venlo beleefde toen hij net gescheiden was van zijn vrouw. De titel: Naar De Overkant Van De Nacht. Als een soort eerbetoon zongen vijf bekende Venlose zangers een carnavalsliedje in, dat over zijn roman gaat.

Ik kan het niet zo mooi omschrijven als Jan: lees hier zijn verhaal op Nummer van de Dag.

En ben het dan alsjeblieft met me eens dat carnavalsmuziek veel mooier en beter kan zijn dan de Deurzakkers.

4 comments

  1. Met een Limburgse vader (uit de buurt van Venlo) en een Brabantse moeder groeide ik op in Den Bosch, maar je hebt helemaal gelijk: Vateloavond en Carnaval zijn twee verschillende dingen… en zeker qua muziek mogen de Brabanders vaker gaan lenen in Venlo!
    Ken je het Oeteldonkse ‘Ooit’? Dat komt in de buurt 🙂

  2. Oh ja, toen ik dit nummer (twee jaar terug?) voor het eerst hoorde kreeg ik meteen tranen in mijn ogen…. Een battle zal heel moeilijk worden aangezien je het mooiste nummer al besproken hebt 🙂

  3. Nou Freek,hier wordt carnaval toch iets anders gevierd.Een heel jaar lang me ergeren aan het Nederlandse levenslied en Idols, TVOH etc . en dan 5 dagen lang losgaan op van alles en noch wat ,van Koning Pintenman tot walsjes en foxtrotjes (mits genoeg alcohol in de aderen)Een uitputtingsslag is het soms met dagen van 9 sóchtends tot in de late uurtjes.Een jaar lang naar uitkijken en sparen en dan kom je tot de ontdekking,JE HOUDT VAN HET LEVEN.http://www.youtube.com/watch?v=IeB_TZu_mk4
    Alaaf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.