“Maaaahhhaaammm…. Begint de Tour al!?!?” al bij de poort van de tuin, als we uit school kwamen, riepen we dit. Steevast was het antwoord van mijn moeder dat de Tour op de radio altijd al bezig was.

Het is verbazingwekkend hoe je, naarmate je ietsje ouder wordt, alles van vroeger toch iets romantischer ziet dan het in werkelijkheid was. In mijn beleving was het tijdens de Tour altijd zomers warm tot bloedheet. En als kleine jongen, die behoorlijk wat last had van zonneallergie, was je dan blij als je ’s middags voor de buis de tour kon kijken. Ook de schaduw in de tuin met Radio 1 Tour de France aan was populair. Wie herinnert zich nog het commentaar van Theo Koomen? Ik dus. Elke keer als ik het bekende deuntje van de tour op de radio hoor, denk ik weer terug aan vroeger. Aan de tijd van waterijsjes, het commentaar van Theo en de prachtige Franse chansons op de radio en het invullen van de speelkaarten voor De Brug Tour (dagelijks de winnaar en de etappetijd voorspellen voor de plaatselijke krant waar we met de hele familie aan meespeelden), de overwinningen van Steven Rooks (1988) en Peter Winnen (1981) op de Alpe d’Huez. Het was altijd prachtig die tour.

Het vreemde is echter dat de muziek die ik met de Tour associeer helemaal niet Frans is, maar oer-Hollands. Oude Maasweg van de Amazing Stroopwafels behoort wellicht tot de beste Nederlandstalige muziek die er gemaakt is. In mijn beleving werd dit nummer altijd tijdens de Tour op Radio 1 gedraaid. Het hoort voor mij bij de Tour als La Bohème van Charles Aznavour bij de grensovergang van Luxemburg naar Frankrijk, als witte wijn bij een zonsondergang, als ijs bij Italië… allemaal good old memories van mooie zomers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.