Social
  • RSS feed
  • Twitter
  • Facebook
 

Ondergewaardeerde Liedjes


The Battle: The White Stripes

Ondergewaardeerd is natuurlijk ook maar een mening. En nu deze blog multi-auteur is geworden, is het tijd om meningen tegen elkaar uit te spelen. In de serie The Battle Of strijden bloggers om de gunst van de lezer: wie heeft gelijk en komt met het meest ondergewaardeerde liedje op de proppen?

Doe je ogen dicht, stel je voor dat je in een voetbalstadion zit (of naar Studio  Sport zit te kijken) en dat de halve tribune de melodie van Seven Nations Army scandeert: Tuuuhhh, tuh tuh tuh tuh tuuuuuuhhh, tuuuuuuhhh. De grootste hit van The White Stripes is daarmee misschien wel de bekendste baslijn van de afgelopen tien jaar. Ook mooi trouwens: de live-versie van Audioslave.

Wat moeten we verder zeggen over The White Stripes? Een excentriek duo, Jack en Meg White, maakten minimalistische muziek (vaak alleen drum en gitaar of piano en zang), met een vette knipoog. Hun stijl zat ergens tussen blues, garagerock en country in. Vorig jaar besloten ze helaas als duo te stoppen. Van Meg is sindsdien weinig meer vernomen. Jack is solo en deed al langer van zich spreken in The Raconteurs en The Dead Weather.

Keuze Freek Janssen: Hotel Yorba

Hun eerste hit in Nederland valt ongetwijfeld in de laatste categorie. De eerste keer dat je het hoort komt het misschien een tikje lachwekkend over: het klinkt als ouderwetse hillbilly-country uit begin twintigste eeuw (ongeveer uit de tijd dat Hotel Yorba gebouwd werd). Als je Hotel Yorba wat vaker gehoord hebt, valt het kwartje: de energie en de humor van het liedje (all they got inside are vacancies) zijn onweerstaanbaar. Needless to say dat het geen hit werd.

Keuze Martijn Vet: Fell In Love With A Girl

Fell In Love With A Girl had natuurlijk dé hit van The White Stripes moeten zijn. Een liedje dat zo van A tot Z klopt, tot de fantastische LEGO-video aan toe. Die opening met de heerlijke gitaarriff. De (zeker voor Meg White-begrippen) uitmuntend getimede eerste klap. Ook hier humor in de tekst (these two sides of my brain need to have a meeting). En het Ah-ahahah-aaah-aaah! verderop, dat ik in gedachten ook moeiteloos door stadions hoor galmen. Voordat de twee minuten om zijn, is het klaar. Bam!

 

 
 

11 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.