Fleetwood Mac is een band met vele samenstellingen, gezichten en stijlen; van bluesband in de jaren zestig tot grote-mensen-pop-band in de jaren tachtig en alles daar tussenin.

Roddels
Ik wil het met jullie hebben over het album Rumours uit 1977. Op geen enkele manier ondergewaardeerd; dit album staat bekend als het allerbeste wat Fleetwood Mac heeft gemaakt. De omstandigheden waarin verklaren misschien waarom: van de vijf bandleden lagen er vier op dat moment in een scheiding. Met elkaar nog wel. Zowel de relatie tussen gitarist Lindsey Buckingham en zangeres Stevie Nicks liep op de klippen, als die tussen John (bas) en Christine McVie (keyboards/zang).

Zoals zo vaak leverde deze persoonlijke sores prachtige muziek op. De bekendste single van het album is Go Your Own Way. Op het eerste gehoor was dit geen liedje wat bijzonder veel indruk op mij maakte, tot ik in de documentaire Classic Albums hoorde waar het nummer over ging (de scheiding van de McVies).

Verder staat er eigenlijk geen slecht nummer op die plaat. Maar het mooiste liedje dat het niet tot een hit heeft geschopt, is Songbird. Dit ontroerende nummer gaat over de opofferingen die de liefde met zich meebrengt. Naar verluidt voelden alle bandleden zich er door aangetrokken, omdat het hen eraan herinnerde hoeveel ze met elkaar hadden meegemaakt.

Overigens duurde het tot 2011 voordat Songbird op single uitkwam, vanwege de succes van de serie Glee waarin het gebruik werd. Toch nog gerechtigheid!


One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.