Nirvana kennen we natuurlijk van Smells Like Teen Spirit.

Juist! Van het hele album Nevermind eigenlijk. We mogen gerust stellen dat dit het belangrijkste rock-album van de jaren 90 was. Nadat gitaarmuziek jarenlang was gedomineerd door hardrockers met ontplofte kapsels en broeken met luipaardmotiefjes (Whitesnake, Def Leppard, Aerosmith, Europe) zorgde Nirvana voor een revolutie die deed denken aan de opkomst van de punk in de jaren 70: weg met alle opsmuk en commercie, terug naar drie-akkoorden-liedjes en raggen.

En na afloop je instrumenten aan flarden slaan.

De studio-albums voor (Bleach) en na (In Utero) Nevermind hebben nooit het succes kunnen evenaren. Het op cd uitgebrachte Unplugged-concert voor MTV werd wel een commercieel succes.

Waar kennen we Nirvana niet meer van?

Dat is een tricky vraag. Ik wilde zeggen ‘van In Bloom’, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen die Nevermind in huis heeft. En dat zijn er nogal wat.

Maar toch.

Smells Like Teen Spirit is, zonder twijfel, de meest succesvolle track van Nevermind. De opvolger Come As You Are werd ook vaak gedraaid en heeft ook de tand des tijds overleefd. Lithium, de derde single, deed al minder en tegen de tijd dat In Bloom op single werd geperst was het helemaal afgelopen. Zonde!

In Bloom is een prachtig nummer. Typisch Nirvana: afwisselend rustig en beuken, de tekst gaat over hoe onbegrepen Nirvana zich af en toe voelt (joh!).

Typisch aan het nummer is de zang in het refrein, waarin je hoort dat Dave Grohl moeite heeft om de tweede stem te halen. In dit fragment van de documentaire van Classic Albums over Nevermind zie je producer Butch Vig (ja inderdaad, die van Garbage) uitleggen hoe hij het refrein heeft ‘gedubd’. En hoe hij Dave Grohl ervan overtuigde dat dit de moeite waard is: “John Lennon did it.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.