Ik maak er geen geheim van dat ik graag luister naar ruige vrouwelijke vocalen in rock en metal. Onder andere Doro, Alissa White-Gluz en Lita Ford zijn voorbij gekomen op deze website. Bij het schrijven over John Norum stuitte ik op Phantom Blue en even graven in het geheugen…natuurlijk! die hadden we ook nog. Sterker nog, naar verluidt is dit de eerste metalband met een volledig vrouwelijke bezetting. Phantom Blue is bij uitstek een exponent van de stoere MTV-clips in programma’s als Headbangers Ball. Ik heb er niet naar gezocht, maar ik kan me zo voorstellen dat ook Beavis and Butthead genoten van deze band en zorgden voor het nodige commentaar: huh huh.

Via John Norum kwam ik bij zijn levenspartner Michelle Meldrum, de gitariste van Phantom Blue. Geïnspireerd door onder andere de Scorpions startte ze als jonge puber met gitaarspelen. Met goed resultaat, want ze vormde al snel haar eigen bandjes om in 1988 samen met Nicole Couch Phantom Blue op te richten. Deze band trok de aandacht van Dokken en mijn aanname is dat John Norum via deze weg in contact kwam met Michelle Meldrum. Hoe het ook zij, de twee gitaarvirtuozen vonden de liefde en kregen een zoon. Zeer verdrietig is dat Meldrum (die op dat moment frontvrouw was in de gelijknamige band Meldrum) een propje in haar hersenen kreeg en zeer snel kwam te overlijden. De zoon van Norum en Meldrum was nog maar vier jaar.

Ik wil ook graag de aandacht vestigen op zangeres Gigi Hangach. Ze heeft niet zo gek veel meer gedaan dan de vocals binnen Phantom Blue en dat vind ik bijzonder jammer. Luister zelf maar hoe rauw en goed haar stem is, zonder dat ze zich overschreeuwt. Eigenlijk vind ik haar zangkwaliteit beter dan eerder genoemde zangeressen en daarom des te belangrijk om optimaal te genieten van hetgeen ze wel heeft geproduceerd in Phantom Blue.

Time To Run was één van de grotere successen van Phantom Blue en afkomstig van hun tweede album Built To Perform. Daarna komt er nog een projectje zonder platenlabel en een live-album en dan is het gedaan. De band is nog wel een keer bij elkaar gekomen als tribute voor de overleden Meldrum, maar daar is het bij gebleven. We moeten het vooral doen met de herinneringen aan een mooi MTV tijdperk vol met hair-metal en dus ook met Phantom Blue.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.