65 jaar geleden verscheen Kom van dat dak af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Vlak voordat onze 7-jarige dochter naar zolder zou ‘verhuizen’ vonden wij een handgeschreven briefje op ons nachtkastje. “Mama, als ik mijn nieuwe kamer krijg, wil ik graag een poster van Snelle”. Dus toen we als verrassing haar kamer tijdens een weekend logeren in orde hadden gemaakt, prijkte hij natuurlijk aan de wand.

Ik had een jaar daarvóór al een keertje met haar bij de plaatselijke MediaMarkt gestaan om een glimp van hem op te vangen. Ze raakte er niet over uitgepraat, want ze had hem in het echt gezien! En een paar weken terug namen wij haar voor de allereerste keer mee naar een ‘echt’ festival. Met Flemming, Suzan & Freek en… Snelle.

Een optreden waar ze uiteraard reikhalzend naar uitkeek. En ik denk dat we mede dankzij hem een toekomstige festivalbezoeker hebben gecreëerd. Ze vond het – ondanks dat we in het begin twee flinke stortbuien voor onze kiezen kregen – ‘echt zó leuk’. Niet alleen Snelle, maar ook al die mensen bij elkaar, de sfeer, het eten, het drinken, het de hele dag buiten zijn, de héle ervaring.

Eén liedje speelde hij jammer genoeg niet. Haar lievelingsliedje: Radio. Een liedje dat ook in mijn favorietenlijstje staat en vanaf de eerste keer dat we het samen hoorden zo’n beetje uitgroeide tot ‘ons liedje’. Toepasselijker kan bijna niet. De vader die zijn dochter stralend ziet vertrekken naar de ‘grote stad’, haar nieuwe leven tegemoet, hem achterlatend met die enorme leegte.

Gelukkig duurt dat voor mij voorlopig nog wel een aantal jaren. Maar op een dag ga ook ík hier een keer doorheen. En dan ga ik wel naar zolder, en luister ik naar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.