We hebben allemaal Ripley toch al gezien, op die ene streamingdienst met de hoofdletter N? Nee? Tot nu toe alle positieve recensies genegeerd? Misschien kan ik een laatste zetje geven.

Ripley is de verfilming – in een serie – van het boek The Talented Mr. Ripley. Zo’n 25 jaar geleden ook al onder handen genomen, met nog een jonge Matt Damon, Jude Law en Gwyneth Paltrow. Die film keek heel prima weg. Echt niet onaardig. Ripley als serie is echter andere koek.

Wat er bijzonder is aan de serie? Te veel om op te noemen. De acteurs zijn fenomenaal. Andrew Scott is veelvuldig genoemd maar ook de andere acteurs zijn van gigantisch hoog niveau. De ontzettende rust waarmee het verhaal wordt verteld, behoorlijk traag naar huidige maatstaven. Die rust zuigt de kijker het verhaal in. En dan de cinematografie. Wat ziet de serie er beeldschoon uit. Ieder moment dat je de serie op pause duwt vanwege een gang naar keuken of plee, zie je een beeld dat je zo zou kunnen uitprinten en als kunst zou kunnen inlijsten en ophangen. Italië, waar het verhaal zich afspeelt is prachtig natuurlijk, maar nog nooit zo mooi in beeld gebracht als in deze serie. Superlatieven schieten te kort.

Muzikaal leitmotiv in Ripley is Il Cielo in una Stanza (1960) van Mina. Meermalen is een platenspeler in beeld met dit singletje onder de naald. Mina is een Italiaanse actrice en zangeres die een nogal turbulent leven heeft geleid. Als 20-jarig meisje zong zij dit prachtliedje in. Op haar 23ste is zij verbannen van TV. Zij was zwanger en de vader was met een andere dame getrouwd. In puriteins katholiek Italië was dat een no-go. Ook toen de verbanning was opgeven boycotte de Italiaanse publieke omroep RAI haar liedjes: een jonge vrouw die rookte en speelde met religie en seks was te veel in die tijd. Ik ben geen roker maar heb een groot zwak voor het nicotinelaagje op de stem van Mina.

Mina leeft nog steeds, ze is inmiddels 84. Zij zal, neem ik aan, met heel veel plezier hebben geconstateerd hoe prachtig haar al weer ruim zestig jaar oude liedje past in één van de beste series van dit moment, nee zelfs van de afgelopen zoveel jaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.