f(x) is een K-popgroep die actief was van 2009 tot en met 2016. De groep bestond uit Victoria, Amber, Sulli (die in 2015 de groep verliet) en Krystal. De groep heeft één van de beste en meest diverse discografieën in de K-pop wereld, is mijn bescheiden mening. De groep was actief in een tijd voordat de wereldwijde K-pop hype losbarstte waardoor er buiten de K-pop fans zelf minder erkenning is dan waar de groep recht op heeft.

Toch is f(x) één van de eerste K-popgroepen die internationaal erkend werd. Zo werden ze de eerste K-popgroep die optrad op SXSW. In 2017 plaatste Billboard hen op de lijst van 10 beste K-popgroepen van het afgelopen decennium. Geheel terecht.

f(x) heeft de verwachtingen voor vrouwelijke K-pop artiesten herschreven. Ze keken in hun muziek altijd vooruit en daarmee gaven ze ons sommige van de meest experimentele en ambitieuze pop in heel Zuid-Korea. Maar de ingewikkelde attributen van elk nummer werden toch altijd knap verpakt in pakkende, toegankelijke hooks die de perfecte balans bieden tussen avant-garde en pop.

Voor deze bijdrage kies ik voor het schitterende 4 Walls album, dat de groep in 2015 uitbracht. Het werd het eerste album van de groep als kwartet. Een van mijn favoriete nummers op het album is Rude Love, geschreven door 100% Seo-jeong. Het nummer heeft een jaren ‘90 Club- en Housesound met stevige percussie en groovy piano. De coupletten bouwen perfect op naar het grote refrein. De productie is perfect; simpel en overzichtelijk maar ongelofelijk krachtig. Het tweede couplet zet de energie nog een tandje hoger, dat is heel lekker gedaan en de vocale loop als het nummer richting de finale gaat werkt als een secundaire hook, ook heel lekker.

Helaas moet ik deze bijdrage wel in mineur afsluiten. Sulli pleegde in 2019 zelfmoord. Ze was slechts 25 jaar. Ze werd gevonden door haar broer. Men gaat ervan uit dat ze zelfmoord heeft gepleegd vanwege depressie en cyberpesten. Sulli was één van de meeste bekende sterren in het land waardoor haar dood zeer groot nieuws was. Ook in de politiek had haar dood grote impact. Mede vanwege Sulli’s dood zijn er in Zuid-Korea wetten aangepast en gemaakt om cyberpesten tegen te gaan en aan te pakken (er werd zelfs gesproken over een “Sulli act”).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.