Backwater van de Meat Puppets staat niet in de Snob2000?! Daar kijk ik een beetje van op. Sterker nog; het nummer staat niet eens in de keuzelijst!

De Meat Puppets, de band die ooit verscheen op Black Flag’s eigen label; SST. Tussen alle hardcore releases van SST prijkt daar ineens de naam van de Meat Puppets. In die tijd maakten ze een soort van Hillbilly punk. Er was geen enkele andere band op het label die met ze geassocieerd wilden worden. Op Greg Ginn na, de gitarist van Black Flag. Hij was juist gek op de maffe hallucinante mix van country en punk die de band maakte. En Ginn was toevallig ook de eigenaar van SST.

Black Flag nam Meat Puppets mee op tour. En het was tijdens deze tour dat Kurt Cobain de Meat Puppets aan het werk zag en instant fan was. Die invloed is op Nirvana’s debuutplaat Bleach ook goed te horen. Jaren later, wanneer Nirvana op de top van z’n wereldfaam zit, besluit Cobain om voor de MTV Unplugged sessie drie nummers van de Meat Puppets te coveren. De mannen van de Meat Puppets worden zelfs gevraagd om mee te spelen. Hierdoor komt er een ommekeer in aandacht voor de band. Sterker nog; er ontstaat een enorme hype. 

De Puppets hebben dan ondertussen al getekend bij een major-label. Op Too High To Die, de eerste plaat die na de Unplugged opnames verschijnt, staat heel slim een nieuwe versie van het door Nirvana gecoverde nummer Lake Of Fire. Maar op die plaat staat ook het nummer Backwater. Het nummer krijgt in de Nirvana-slipstream ook aardig veel aandacht. En daardoor wordt het ook de enige hit van de Puppets. Maar die aandacht voor dit nummer was ook meer dan terecht. Het is en blijft heerlijk gitaarwerk waar dit nummer op drijft. 

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.