Phyllis Hyman was een onberispelijke en veelzijdige R&B artiest die thuishoort in het rijtje Whitney Houston, Anita Baker, Mariah Carey en Gladys Knight. Dergelijke populariteit behaalde ze geheel onterecht nooit, maar qua discografie en talent hoort ze thuis in de buitencategorie van de R&B muziek.

In 1995 kwam er een voortijdig einde aan het leven van Phyllis. Ze leed aan een drugsverslaving en een bipolaire stoornis. Daardoor kreeg ze ook last van depressies. Ze pleegde zelfmoord. Op haar afscheidsbriefje stond “I’m tired. I’m tired. Those of you that I love know who you are. May God bless you.” Phyllis werd slechts 45.

Gelukkig heeft ze ons wel prachtige, stijlvolle en verfijnde muziek nagelaten. Phyllis had een schitterende, vrij lage en rauwe stem die erg krachtig en rijk was. Bovenal zat er een ziel in haar stem en zong ze met volle overtuiging en eerlijkheid. Ze werd vooral bekend door haar ‘Quiet storm ballads’.

Voor deze bijdrage kies ik niet voor een ballad maar voor het heerlijke Under Your Spell, dat disco, R&B en soul combineert. Reggie Lucas en James Mtume schreven het nummer. De vocalen van Phyllis, de muziek, de melodie, de achtergrondzang, alles aan het nummer is gewoon lekker. Laten we nu allemaal betoverd raken door Phyllis. Op het album, You Know How To Love Me, staat ook haar grootste hit, waar het album naar vernoemd is.

Overigens werd het laatste studioalbum van Phyllis, I Refuse To Be Lonely, uitgebracht na haar dood. Het is vrijwel onmogelijk om naar dit album te luisteren zonder te beseffen dat veel van deze nummers wijzen op de tragedie die aanstaande was. Maar het is wel een schitterend album.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.