Gedachtes moeten uitgesproken worden. Onuitgesproken bestaan de hersenspinsels alleen in het hoofd. Eigenlijk zijn ze het voorstadium van een idee of mening. Wanneer ze niet tegen het daglicht worden gehouden, getoetst door een luisterend oor, wordt de cyclus naar idee niet voltooid. De gedachtes blijven dan zinloos in cirkels in het brein terugkeren. Voor de denker worden ze een last. 

Wanneer het seizoen ons dwingt om veel tijd alleen door te brengen zit de denker mooi opgescheept met zijn eigen mistroostige hoofd. Er zijn nog wel relativerende momenten waarop het brein wat nuance aanbrengt: ‘hoe belangrijk is dit eigenlijk?’ Maar zulke kanttekeningen worden door de gedachtes even snel weer weggeschoven. Het wil zelf vervolmaakt worden tot idee of mening. Als een soort malen blijft het terugkeren. Hopend dat de denker de cyclus gaat voltooien door hem uit te spreken.

Deze mooie en haast filosofische tekst komt van Seb Dokman, frontman van de band Paceshifters. In het nummer Figure It Out lijkt hij zichzelf wel aan te manen; spreek je gedachtes uit. Blijf er niet mee rondlopen. Maar praat erover met de ander zodat diegene kan reageren. 

En ik weet het, het is perceptie. Dit is de boodschap die ik op dit moment uit dit nummer haal. Waarschijnlijk zegt dat veel meer over mij. Figure It Out ken ik al een paar maanden en ik vind het een fijn in het gehoor liggend liedje. Maar nu ik de tekst erbij pak doet het plotseling een heel ander beroep op me: ‘Zeg eens wat vaker hard op waar je aan denkt, Van Pijkeren.’ Bedankt voor deze wijze raad, Seb! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.