Sinds jaar en dag ben ik op zoek naar covers. Het liefst covers die ver afwijken van het origineel. Het hoeft niet de beste versie te zijn, als ‘ie maar voldoende afwijkt. Een speciaal hoekje in deze verzameling is gereserveerd voor parodieën.

Clarence Reid was een bona fide songschrijver en producer voor grote acts in de jaren ’60 en ’70 zoals Sam & Dave, KC & the Sunshine Band, Bobby Byrd en de in dit verhaal belangrijke Betty Wright. Voor haar schreef hij het bekende Clean Up Woman.

Als grap zong Clarence op feestjes altijd wat schuine versies van nummers. Omdat iedereen het zo een succes vond, zette hij deze onder pseudoniem Blowfly op plaat. Een bijnaam die hem gegeven was door zijn grootmoeder omdat hij als een kadavervlieg profiteerde van de mooie liedjes die door anderen werden gemaakt. Meer dan twintig albums vol zijn er van deze schunnige teksten te vinden. Maar wel gespeeld en gezongen door uitstekende muzikanten. Niet alleen de door Clarence/Blowfly geschreven nummers, maar ook die van anderen, wat hem door die schrijvers soms zo kwalijk werd genomen dat hij hier veel geld voor moest afdragen.

Deze versie van Cleanup Woman heeft in een medley-versie de plaat gehaald. Clarence trad op als Blowfly als een gemaskerde Lucha Libre (Mexicaanse showworstelaar).

Headerafbeelding: Jonathan McIntoshCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.