Brenda and the Big Dudes was een Zuid-Afrikaanse band. De band verzorgde eerst achtergrondzang voor het Zuid-Afrikaanse zangduo Blondie & Pappa, totdat Brenda Fassie bij de groep werd gehaald als leadzangeres. Terecht, want ze was een geweldige zangeres. De andere leden van de band waren: Desmond Malotana en Dumisane Ngubeni (keyboard), David Mabaso (bas), Rufus Klaas (gitaar) en Job “Fats” Mlangeni (drum).

In 1983 scoorden ze in Zuid-Afrika een monsterhit met het heerlijke Weekend Special. De catchy baslijn, vrolijke synthesizer, de drumbeat en natuurlijk de expressieve zang van Brenda zijn allemaal gewoon perfect en zorgen voor een fantastische dansvloerklassieker. In Zuid-Afrika werd het een van de best verkopende singles ooit, meer dan 200.000 keer ging hij over de toonbank. Melvyn Matthews schreef het nummer. Het nummer zou ook elders in de wereld aandacht krijgen, met name in Amerika en Groot-Brittannië.

Weekend Special gaat over opwinding en verwachting over het weekend dat eraan komt. Er wordt gezongen over mensen uit de arbeidsklasse die uitkijken naar het weekend, waarin ze zich kunnen ontspannen en wat welverdiend plezier kunnen beleven. Er wordt gezongen over doordeweekse uitdagingen waarmee gewone mensen worden geconfronteerd en de vrijheid die ze in het weekend vinden. Brenda vertelt dat verhaal schitterend met haar zang. Met zulke muziek wordt afscheid nemen van het weekend nog moeilijker dan het al is.

Brenda was (en is) in Zuid-Afrika enorm populair. Ze stond bekend als de “Queen of African Pop”, “Madonna of The Townships” en “The Black Madonna”. In de jaren 90 kreeg ze te maken met verschillende problemen. Ze werd in 1995 in een hotel aangetroffen met een overleden vrouwelijke geliefde, Poppie Sihlahla. Een drugsoverdosis werd haar fataal. Brenda kickte af en kreeg haar carrière weer op de rails. Maar drugsproblemen bleven haar achtervolgen. In 2004 raakte ze in coma na een astma-aanval. Voordat ze overleed bezochten Nelson Mandela, Winnie Mandela en Thabo Mbeki haar. De levensondersteunende machines gingen uit en Brenda zou nooit meer ontwaken. De autopsie bracht een overdosis cocaïne aan het licht. Ze werd 39 jaar. Het verhaal was uiteraard groot nieuws in Zuid-Afrika.

De beelden uit Ellispark in Johannesburg zijn ook het bekijken waard:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.