Je kent ze wel, die soms wat obscure acts die lokaal zeer geliefd zijn, maar die buiten hun eigen scene amper nieuw publiek weten te bereiken. De Indierock-band Cheekface verwijst daarnaar en heeft zichzelf de geuzenbeschrijving “America’s Local Band” gegeven. Niet dat Cheekface echt obscure muziek maakt. Maar de band is in ons land in ieder geval nog wel redelijk onbekend, dan wel ondergewaardeerd. Dat moet veranderen. 

Cheekface komt uit Los Angeles en bestaat sinds 2017. Greg Katz is de zanger en gitarist, Mark Edwards is de drummer en Amanda Tannen is de bassiste. In totaal heeft de band al vier studioalbums uitgebracht. En bovendien ook nog een livealbum en twee EP’s. Het is een band met de quirkiness en de songwriter skills van een They Might Be Giants. Voeg daar een kruimeltje Cake aan toe en dan heb je een beetje een idee wat de sound is. De songs van de band zijn trefzeker en de teksten toveren regelmatig een glimlach op je gezicht vanwege de heerlijk droge humor. Maar vergis je niet, humor is dan wel een belangrijk element, maar de songs zijn gewoonweg te goed om Cheekface puur een ‘lollige band’ te noemen.

Afgelopen januari kwam album nummer vier uit, It’s Sorted. Het album kent tien nummers en geen enkele misser. Onder andere de funky hooks en de oorwurm-refreintjes vliegen je om je oren. Het enige wat je kunt doen als je er naar luistert is alle dagelijkse zorgen laten vallen en de fijne vibes van deze band omarmen.

Over het album heeft Katz het volgende in een press-release laten opnemen: We zijn ervan beschuldigd een singles-band te zijn, en daar ben ik het niet per se mee oneens. Maar we hebben It’s Sorted gemaakt als een album omwille van het album, verenigd door een thema. Het stelt vooral één belangrijke vraag, namelijk: ben ik een uniek creatief persoon die gedwongen wordt te leven in een kapitalistisch hamsterwiel waar ik moet doen alsof ik een respectabele werkbij ben? Of ben ik eigenlijk een totaal oncoole en weerzinwekkende weirdo die dat feit nauwelijks verbergt onder een slecht passend vernisje van normaliteit dat ik draag in een vergeefse poging om in dit instortende imperium te passen?

Cheekface is grappig, creatief én intelligent. Daarom is de band ook zoveel fun to be around. Net zoals de fans, trouwens. Sommige fans van Cheekface noemen zichzelf Cheek Freaks. Er zijn meer Cheek Freaks nodig. Dat zal de wereld echt een stuk leuker maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.