De ultieme One Hit Wonder moet wel zijn Shine van Collective Soul. Een tijdje geleden hoorde ik het nummer voorbij komen in een alternative nineties playlist. Ik herkende het direct weer. “Oh ja, dat was een lekker nummer!” Ook de bandnaam deed nog een belletje rinkelen, maar verder was er geen enkele associatie… Dat triggert de echte snob tot wat speurwerk op Wikipedia.

Het verhaal achter de band blijkt te mooi om niet te vertellen. Collective Soul is het project van gitarist en zanger Ed Roland. Een talent uit Atlanta. Hij studeerde muziek en was actief in veel lokale bandjes. In 1993 besluit Roland dat het tijd wordt voor zijn eigen project en gaat met een paar bevriende muzikanten de studio in. De studio draagt de naam Basement, omdat het zich in niets minder dan een kelder bevindt.

De demo die Ed Roland heeft opgenomen stuurt hij op naar de usual suspects als platenmaatschappijen en radiostations. Het is eigenlijk zijn intentie om de nummers te verkopen en er zelf niets mee te doen. Aanvankelijk gebeurt er weinig. Maar dan wordt het nummer Shine opgepikt door het college-radio station van Georgia State University. Het wordt ontzettend veel aangevraagd. Ook andere college-radio stations beginnen het nummer op te pikken. 

Roland begrijpt dat dit het moment is om door te pakken. Hij vormt een band om zich heen en gaat optreden. Ook platenmaatschappij Atlantic voelt het momentum. Ze kopen de demo en besluiten om het ongepolijst uit te brengen. De plaat slaat aan. Shine wordt een nationale hit en krijgt ook internationaal veel airplay. Ook een tweede nummer van de demo Breathe doet het erg goed. 

Collective Soul bestaat nog steeds. Ondertussen hebben ze elf albums uitgebracht. Het tweede album (Collective Soul, eigenlijk het eerste studioalbum) heeft het nog goed gedaan. Maar ze hebben niet meer het succes gekend van hun eerste wapenfeit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.