Shirley Murdock is een briljante vocalist die eigenlijk maar een écht grote hit heeft gehad: As We Lay. Haar carrière begon met het zingen van gospel, in haar geboortestad Toledo. Roger Troutman vroeg haar om achtergrondzang te verzorgen voor zijn familiegroep Zapp, onder meer bekend van de hit Computer Love. Vervolgens begon hij ook muziek op te nemen met Shirley zelf.

Shirley’s debuutalbum: Shirley Murdock! verscheen in 1986. Roger Troutman produceerde het. Shirley schreef zelf (mee aan) verschillende nummers. Shirley’s vocalen zijn echt fantastisch en het album is heerlijk. De nummers op het album zijn heel divers en de producties zijn enorm sterk. As Way Lay zou natuurlijk de grootste hit van het album worden. Billy Beck en Larry Troutman zijn de schrijvers. Het is een schitterende etherische en melancholische ballad waarin Shirley zingt over de consequenties van overspel. De compositie en melodie zijn fantastisch. Minder is in dit geval meer, omdat alle aandacht uitgaat naar Shirley’s waanzinnig goede en dynamische vocalen. Hoe krijg je het voor elkaar om een nummer over vreemdgaan zo goed te laten klinken?! Er zijn echt niet veel die zo kunnen zingen.

Kelly Price heeft het nummer gecoverd. Shirley speelt in de videoclip haar moeder. Het is een goede cover maar het origineel wordt zeker niet overtroffen. Ik raad het ten zeerste aan om Shirley’s debuutalbum eens op te zetten, het is echt top. Haar gospelroots verloor ze nooit uit het oog. Er stond ook altijd wel iets van gospel op haar R&B albums, waar er na haar debuutalbum nog twee van volgden. Groot succes bleef echter uit. In 2002 en 2007 bracht ze gospelalbums uit en in 2011 een livealbum. Inmiddels is Shirley 66 en treedt ze nog steeds op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.