Wat hebben acts als Prefab Sprout, The Go-Betweens en Destroyer gemeen? Het zijn bands die je rustig op kunt zetten als de zuster van je moeder op de thee komt. De muziek dringt zich niet op tijdens de conversatie, maar als je echt luistert, ontvouwt zich een schoonheid die nooit gaat vervelen.

En als je me niet op mijn blauwe ogen gelooft? Ik citeer even die ene andere blogger – Guido de Greef – die zich aan Destroyer waagde:“It’s In Your Heart Now’ is een rustig voortkabbelende song. Met een vreemd ritmisch intro, alsof de band nog moet scherpstellen….. achteraf is het niet gek dat ‘It’s In Your Heart Now’ m’n meest gedraaide track van het jaar is.”
Destroyer komt zonder al teveel ophef via de achterdeur binnen en blijkt later het liedje te hebben afgegeven waar je het vaakst naar hebt geluisterd

Hierbij zou ik het kunnen laten en zeggen, hé lezer: zet het nummer ‘Foam Hands’ eens op, waarschijnlijk staat dat daarna dit jaar hoog in jóuw Spotify overzicht. Gegarandeerd na drie keer luisteren niet meer uit je persoonlijke collectieve geheugen te branden, maar dat is wat al te gemakzuchtig. Daarom stort ik me maar eens op de ‘lyrics’ die Dan Bejar bij dit weer zo achteloos uit de mouw geschudde meesterwerkje had bedacht.

Nog niet eens zo heel eenvoudig. Eerlijk gezegd heb ik geen idee waar dit allemaal over gaat. Eerst maar eens die titel: Foam Hands. Blijkt uiteindelijk iets heel concreets te zijn.
Als ik goed naar de tekst luister, brengt die me echter niet veel verder, al is die eerste zin wel heel erg mooi.

True love regrets to inform you
There are certain things you must do

Ook van wat volgt kan ik niet echt soep koken.

To perceive his face in the stains on the wall

I didn’t know what time it was at all
I didn’t know what time it was at all

Foam hands

Since you’ve been gone
Since you’ve been gone

Me and the King have been steadily growing apart
He lives down the hall

Gelukkig zijn er op het World Wide Web altijd mensen te vinden die dit soort nummers ook intrigeert en er wel voor doorgeleerd hebben:

“I think it’s about a close death.”
Ok….

“This song makes me want to cry or something.”
Mmmm.. ja, daar kan ik wel in meegaan.

“I think this song is beautiful. To me, it speaks of the loss of someone special (death, distance, ending relationship, etc). How you can’t make someone stay no matter how hard you try…its out of your control from that point on. “Foam hands”…..everything just slips right through.”
Ah, zo kan je Foam Hands dus ook opvatten.

“This song always struck me as being about the dissolving of a relationship between a father and a son after the death of the mother. That said I always envisioned the Foam Hands being like your mom washing the dishes …. also I think the foam is a padding between the boy and his harsh father. Just my take on it. Either way it is hauntingly brilliant.”
Afwassende moeder, harsh father, death mother….

“I think what he is arguing here is that the distraction of being in love and losing that person has gotten in the way of his communication with God. I think the line regarding ‘percieving his face on the wall’ is a reference to people claiming to have seen Christ, the Virgin Mary, or even God on things like wall stains, tortillas, etc… the point is that he was having trouble finding religious inspiration (maybe even a lack of faith) after losing his significant other.”
Contact met God verloren. Beeld van Christus, de Maagd Maria & God op de muur of een tortilla????

“I think this means that he is dwelling on what he had but had let slip through his fingers, like foam. he had held his relationship with this woman AND God, and let them both slip away simultaneously through “foam hands,” as if they just passed through them effortlessly.”
Nu snap ik het, Foam Hands!

“Wat een leuk liedje dit!”, zegt mijn tante. Ik schenk nog eens thee bij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.