Als ik in de kroeg bier drink ga ik ook roken. En zo vind ik mijzelf dan in het holst van de nacht terug naast de uitsmijter van een muziekkroeg in Zwolle. Nét te luid lallend over ondergewaardeerde liedjes. ‘Niemand heeft het nog over Holy Diver van Dio’, reageert de deurman, ‘dat nummer is voor een hele generatie belangrijk geweest’.  

Ronnie James Dio ken ik als vervanger van Ozzy in Black Sabbath. En ik weet dat hij daarna een band heeft opgericht onder zijn eigen naam. Dat is het, meer weet ik niet over hem. Blijkbaar is hij belangrijk geweest voor de generatie net voor mij. De generatie die rustig onderweg is naar de 60. ‘Ik snap niet dat dat nummer niet in de Top 2000 voorkomt!’ Nu breek ik hem af: ‘We maken een afspraak. Ik schrijf een blog over Holy Diver en jij gaat stemmen op de Snob 2000!’  Zoals blijkt, we hebben een deal.

Holy Diver blijkt een echte heavy metal-kraker en alles wat je daarbij mag verwachten. Goede gitaren en een goede stem. Het nummer komt van het gelijknamige debuutalbum. De tekst is interessant en wat betreft thematiek zeker nu relevant. De Holy Diver is een soort Jezus-figuur op een verre planeet, die bereid is om zijn eigen leven te geven om op een andere planeet de levens van een ander volk te redden. Maar zijn eigen volk vraagt hem om niet te gaan. ‘Ze zullen je daar vermoorden!’ Maar wat ze eigenlijk zeggen, aldus Ronnie James in zijn eigen memoires, is: ‘Hey, we zijn allemaal individualistische klootzakken, we willen je alleen voor onszelf om ons eigen bestaan voort te kunnen zetten.’ Kortom: ‘Fuck them, stay with us!’ Voor Dio belichtte dit het donkerste gedachtegoed van de mensheid. Voor mij ligt de lezing naar de huidige consumptiemaatschappij heel dicht bij. 

Nog een bijzonder feit over de tekst. Na 9-11 is er in Amerika een lijst opgesteld door de grootste radiostations van het land met nummers die tekstueel als aanstootgevend ervaren konden worden. En dus maar beter niet meer gedraaid konden worden; the list of post-9/11 inappropriate titles. Holy Diver stond op deze lijst. 

Rolling Stone heeft het nummer op 9 geplaatst in hun Top 100 Beste Metal Songs Ooit. Tussen Run To The Hills van Iron Maiden en Raining Blood van Slayer in. Ik heb inderdaad best wat gemist. Gelukkig lul ik nogal luidruchtig met een biertje op en kom je zo tot mooie muziekvondsten.

One comment

  1. Pak er dan meteen even zijn Rainbow-albums bij. Essentieel onderdeel van zijn indrukwekkende discografie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.