Wat een mooie cover vandaag!

Tien jaar geleden was daar ineens de Bonnie & Tonnie tour. Will (Bonnie “Prince” Billy) Oldham en Tonnie (broeder) Dieleman die samen een kleinschalige Nederlandse tour deden langs vooral kleine kerkjes. In een kort daarvoor verschenen boek over zijn werk en leven hintte Oldham dat hij graag akoestische optredens deed in kleine intieme ruimtes. Op uitnodiging van Leo (This Leo Sunrise) Meijer en Tonnie Dieleman kreeg die wens een Nederlandse invulling.

De onversterkte concerten maakten diepe indruk op de weinige bezoekers die een kaartje hadden weten te bemachtigen. Oldham en Dieleman hielden contact en het jaar erop brachten ze tijdens Record Store Day een single uit waarop beiden een nummer van elkaar coverden. Will Oldham koos voor ‘Gloria’, het titelnummer van het tweede broeder Dieleman album.

Toch wel een eer gecovered te worden door een van je jeugdhelden! Al helemaal als je het spectaculaire resultaat hoort. De Bonnie “Prince” Billy opname is een tot de uiterste essentie teruggebrachte versie van het origineel. Piano, banjo en gitaar eruit, vervangen door enkele spaarzame gitaarakkoorden. Werkt heel goed. Dat je een song zo stript en dat er dan zo’n sterk fundament blijft staan!

Dat het werk van broeder Dieleman zich heel goed laat coveren bewijst ook de fantastische versie van ‘Het leger van de Heer’ door Ries de Vuyst. Zoek het eens op op YouTube. Zeker iets voor een andere coverstory. Maar nu eerst Bonnie “Prince” Billie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.