Het is 1969 als de Canadese Rockband The Guess Who een concert geeft ergens in Ontario. Gitarist Randy Bachman breekt een snaar van zijn gitaar. Omdat ze toen nog geen reservegitaar klaar hadden staan, neemt de band een pauze, terwijl Bachman de snaar vervangt. Tijdens het stemmen, speelt hij een riff dat hij wil onthouden, dus blijft hij het herhalen. De rest van de band komt terug en ze beginnen samen te jammen. Bachman roept naar zanger Burton Cummings om iets te zingen en het eerste wat hij kan bedenken is de tekst American woman, stay away from me! Ze zien een jongen die het concert als bootleg opneemt en vragen hem de tape. Die ze gebruiken om het nummer daarna in de studio op te kunnen nemen. En zo ontstaat de klassieker American Woman.

Over de betekenis van het nummer wordt veel gespeculeerd. In eerste instantie wordt het als anti-Amerikaans gezien. Wanneer The Guess Who vlak daarna op het Witte Huis mag optreden, wordt ze zelfs gevraagd dit nummer over te slaan om die reden. Maar volgens de band zelf is het nummer helemaal niet anti-Amerikaans. Volgens Bachman is het een anti-oorlogsnummer. Het was de tijd van de Vietnamoorlog en in de Verenigde Staten hadden ze geprobeerd hen te rekruteren om naar Vietnam te sturen. Iets wat ze absoluut niet wilden. Volgens hem stond American Woman voor de dame van het vrijheidsbeeld en de poster van Uncle Sam die gebruikt werd om mensen te rekruteren.

Maar zanger Cummings heeft een heel andere uitleg over de tekst. Volgens hem had het niks met politiek te maken en niks met de oorlog. Hij merkte dat Amerikaanse vrouwen wat sneller volwassen werden en gevaarlijker waren dan zij in Canada gewend waren. Dat was wat hij in gedachten had toen hij de tekst American woman, stay away from me bedacht. Het was dus gewoon zijn manier om te zeggen dat hij de voorkeur gaf aan Canadese vrouwen. Tja, als de bandleden zelf het er al niet over eens zijn wat een lied betekent… Het deed niets af aan het succes van het nummer, want ze scoorden een nummer 1 hit in de billboards.

En zo’n klassieker wordt natuurlijk gecoverd. In 1982 scoorde de Zwitserse hardrock-band Krokus er een bescheiden hit mee en punkband Butthole Surfers nam in 1986 ook een cover van American Woman op voor hun album Rembrandt Pussyhorse.

Maar het nummer kwam pas echt weer in de belangstelling in 1999 dankzij Lenny Kravitz, die een cover van American Woman opnam voor de soundtrack van de film Austin Powers: The Spy Who Shagged Me. Het is waarschijnlijk die versie waardoor ik het nummer ook pas echt leerde kennen. In de clip bij het nummer speelde actrice Heather Graham een grote rol (die ook in de film speelde) en het leverde Kravitz een internationale hit op. Hij voegde het nummer later ook toe aan zijn album 5.

American Woman is zeker nog geen vergeten klassieker, want ik hoor het nummer nog regelmatig langs komen. En terecht, het is een erg goed nummer. En toen ik het laatst hoorde, ging ik toch eens opzoeken hoe hoog American Woman in de Top 2000 staat, maar concludeerde tot mijn verbazing dat het origineel al sinds 2005 niet meer in de lijst voor komt. En in de Snob 2000 heeft het nummer zelfs nog nooit gestaan! En die versie van Lenny Kravitz dan? Nope. Die heeft in beide lijsten nog nooit gestaan. Voor mij leidt dat maar tot een conclusie: We hebben te maken met een oprecht ondergewaardeerde klassieker.

One comment

  1. Eens Joris, American Woman is een classic rocksong die in de Top 2000 thuishoort. Helaas getuigt de vox populi van wansmaak of, doodgewoon, onwetendheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.