Op 17 maart 1299 kreeg Rotterdam stadsrechten en dat 725 jarig bestaan vieren we met een serie blogs over Rotterdamse artiesten. Het is slechts een aanleiding om een selectie uit het muzikale moois van Rotterdam extra aandacht te geven. De blogs worden iedere zondag tot en met 17 maart aangeboden door bloggers die Rotterdam in hun hart hebben gesloten.

Wat is dit voor vreemd geheim? Dacht ik toen ik The Essence zag op Baroeg Open Air 2022. Ik had ze nog nooit gehoord noch gezien, althans niet bewust, want ze zullen ongetwijfeld langs zijn gekomen op VPRO radio of in Bibelot, The Swing, Parkzicht(pre-gabber) of willekeurige andere mooie 80’s/90’s-club. Ik heb ze destijds gemist, nota bene gewoon uit Rotterdam. Ik denk dat dit voor veel mensen geldt, maar hierbij uw herkansing.

Natuurlijk ontkom je niet aan een vergelijking met The Cure bij het horen van deze muziek. Blijf daar vooral niet in hangen, want ze zijn écht zoveel meer. De bandsamenstelling is simpeler en bestaat momenteel uit drie personen, waarvan Hans Diener de vaste waarde is vanaf het begin. The Essence heeft het in het buitenland verder geschopt dan hier. In Spanje belandden ze zelfs in de top 10 met het nummer A Mirage. Later schopten ze het zelfs tot in Japan en de Verenigde Staten. Momenteel treden ze zo nu en dan nog op in Europa. Mocht er nog een mogelijkheid komen; ga erheen, want ze zijn live echt geweldig en niet zo aanstellerig als Robert Smith.

Ik heb gekozen voor Everything, omdat ik het zo knap vind dat ze liefdesverdriet niet alleen in de tekst weten uit te drukken, maar ook in de muziek. Dan is er nog een bonus van degene die onderstaande video heeft gemaakt: de clip bij dit nummer is in alle eenvoud zo treffend dat je helemaal in het gevoel van de muziek meegaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.