Op 17 maart 1299 kreeg Rotterdam stadsrechten en dat 725 jarig bestaan vieren we met een serie blogs over Rotterdamse artiesten. Het is slechts een aanleiding om een selectie uit het muzikale moois van Rotterdam extra aandacht te geven. De blogs worden iedere zondag tot en met 17 maart aangeboden door bloggers die Rotterdam in hun hart hebben gesloten.

Recent trok ik het album Mangy Love van Cass McCombs (uit 2016) weer eens uit de kast. Zo’n artiest waar ik echt te weinig van heb staan. En daar werd ik dan weer eens goed aan herinnerd, toen ik niet meer kon bedenken wanneer ik dit album voor het laatst gedraaid had. Het moet ongetwijfeld ruim voordat de pleuris uitbrak (lees: corona en lockdowns) zijn geweest.
Eenmaal in de cd-speler bracht Mangy Love me van het verleden meteen ook weer in het heden. Want die sound deed meteen aan een lokale band denken. Een beetje research bevestigde mijn gevoel. En het was dus geen toeval.

Eind 2019 is een concert van McCombs in Utrecht het begin van Elephant. Luister maar eens naar een track als Opposite House. Maar ook acts als Wilco, Big Thief, Andy Shauf, Vetiver en zelfs Abba zullen later fijne invloeden blijken. Tijdens de lockdowns worden er songs geschreven en vooral veel gespeeld. Dat bevalt zo goed dat de vier heren in 2021 een EP uitbrengen. Gewoon, omdat ze dat durfden. En met vertrouwen van het Excelsior-label.

In 2022 ziet Big Thing het licht, hun eerste album. De single Calling is een prachtige voorbode. Vorig jaar verscheen de ook al wonderschone opvolger Shooting For The Moon. Excelsior presents, staat er op beide albumhoezen. Optreden doet het viertal in steeds vollere zalen. Ik zag ze aan het eind van hun laatste tour in Lantaren Venster te Rotterdam. Onnodig te zeggen dat kaarten voor dit optreden vrij snel de deur uitvlogen. En dat het een puike show was.

In het voorprogramma stond trouwens Tin Fingers uit België, ook een sympathieke groep. Je hoort duidelijk Radiohead en dEUS terug in hun muziek, vermengd met zwoele nachtclubjazz. Met soms een maniakale uitschieter, want het experimentele is nooit ver weg. Net als het ontroerende. En daarom weten ze zo te boeien, op plaat maar nog meer op het podium. Laaf je gerust aan het vorig jaar verschenen Rock Bottom Ballads.

En ga Elephant zien als ze in je buurt zijn. Neem vrienden en familie mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.