Dit is mijn eerste individuele bijdrage op deze mooie site. En ik wil meteen maar van de gelegenheid gebruik maken om de Snob-ethiek te leren kennen. Namelijk: mogen we de Snob 2000 zelf ook manipuleren? Een van de mooiste liedjes ooit gemaakt stond deze editie op twee. En daarmee dreigt het uit de lijst te verdwijnen, want het kan niet anders dan dat het nummer volgend jaar glansrijk op één terechtkomt. Taillights Fade van Buffalo Tom heeft in de tien jaren van de Snob 2000 een mooie opmars gemaakt en is voor mij daarmee exemplarisch voor de Snob. Het nummer zit in de harten van veel muziekliefhebbers, hoewel het nooit echt een hit is geweest.

Sinds kort zit hun eerste album in mijn hart, het gelijknamige Buffalo Tom. Ik heb de plaat een aantal jaar geleden meegenomen uit een tweedehands platenzaak op aanraden van de eigenaar. Alleen haakte ik bij het beluisteren een beetje af. Dít was niet de Buffalo Tom van Let Me Come Over (de plaat waar Taillights Fade op staat); dit was een erg rauwe en ongepolijste versie van de band die het nog moest worden.

Doordat iemand me erop wees dat dit eerste album is geproduceerd door J. Mascis van Dinosaur Jr. was ik nieuwsgierig genoeg om het album weer eens uit de platenkast te halen. Vanaf dat moment was het aan; ‘Dit is de rauwe en ongepolijste versie van Buffalo Tom!’  Van het openingsnummer Sunflower Suit tot het laatste nummer Reason Why, met uitgesponnen wahwah-solo’s er op en aan, beukt het door. Wat een heerlijke plaat!

Dit was het perspectief dat ik nodig had om deze plaat te begrijpen. Het is inderdaad Buffalo Tom met een hele dikke laag J. Mascis eroverheen. De mannen van Buffalo Tom en van Dinosaur Jr waren bevriend en J. Mascis heeft zijn kameraden mee op sleeptouw genomen. Hij heeft ze aanbevolen bij zijn eigen platenmaatschappij en heeft dus ook meegeholpen bij het opnemen van dit eerste album. Op het derde nummer Impossible speelt hij zelf mee en is de rauwe Buffalo Tom perfect.

Van dit eerste album staat er geen enkel nummer in de keuzelijst. Als we nu eens afspreken dat we Impossible op de lijst zetten en daar met zijn allen op gaan stemmen en niet meer op Taillights Fade. Dan hebben we volgend jaar twee hele mooie liedjes in de lijst. Of gunnen we deze band onze eeuwige roem door hem wel op één te stemmen? 

Als laatste nog: Buffalo Tom raakte zelf al snel verveeld van de vergelijking met J Mascis. Na iedere show kreeg de band van het publiek te horen: ‘Hey, you guys sound like Dinosaur Jr Jr.’  Frontman Bill Janovitz heeft naar eigen zeggen iemand die dit riep een vuistslag verkocht, om daarna hard weg te rennen. Het was reden genoeg voor de band om bij het tweede album van dit geluid af te wijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.