Er wordt zoveel goede muziek gemaakt in de wereld dat het aantal ondergewaardeerde liedjes eindeloos is. Heel veel artiesten raken ondergesneeuwd in de massa. Tijd om daar eens verandering in aan te brengen in deze eerste individuele bijdrage van mijn hand.

Maar hoe vind je al die goede muziek? Ik herinner me nog de tijd dat ik samen met mijn toenmalige vriendin (inmiddels vrouw) naar de platenzaak ging, we een stapeltje CD’s uitzochten (sommige enkel vanwege de kleurrijke cover) en een hele middag aan het luisteren waren op zoek naar nieuwe muziek. Grote kans dat we op deze manier de volgende artiest nooit hadden gevonden.

Ter voorbereiding op dit blog zocht ik nog even het YouTube linkje en zie daar het aantal van 86 weergaven staan. Aantal luisteraars op Spotify (inclusief ondergetekende): 32 duizend.
In totaal. Wereldwijd.
Misschien had ik op de dag dat ik dit nummer voor het eerst hoorde een staatslot moeten kopen; muzikaal was het in ieder geval my lucky day.

Adam Lytle. Bij het lezen van de naam denk je nog dat het iemands foute pornonaam is, maar zodra je de eerste klanken van zijn muziek hoort voelt het alsof Leonard Cohen weer terug op aarde is. Ook hier een flinke portie nostalgie mijnerzijds, want hoeveel nieuwe CD’s we vroeger ook kochten, Cohen was de vaste muzikale gast op vooral druilerige gure dagen en inspireerde ons tot het schrijven van gedichten die we uiteindelijk ook hebben gebundeld. Qua verkoopcijfers kunnen we ons meten met de YouTube weergaven van Lytle; tekstueel staan we daar heel wat niveaus onder.

Voeg aan muziek en tekst als laatste ingrediënt nog een donker Coheniaans stemgeluid toe en je zult begrijpen waarom This Is The Fire van iedere dag een muzikale lucky day maakt.
Het is niet alleen de titel van dit ondergewaardeerde liedje maar ook van het solodebuutalbum van Adam Lytle. De introductie op Spotify brengt je meteen in de juiste stemming:

“A technician of the sacred, Adam Lytle writes songs that explore the darker regions of the heart”.
Pure poëzie waarvan mijn donkere hart sneller gaat kloppen.

“This Is The Fire introduces a new voice in the haunted tower of longing where the likes of Leonard Cohen and Scott Walker reside”

Een nieuwe stem, bijna net zo’n gift als het gouden exemplaar van de oude meester zelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.