Ik hoorde voor het eerst van Baby Dee doordat Bonnie ‘Prince’ Billy haar hartstochtelijk bedankte als inspiratiebron voor een van de nummers van zijn prachtige album ‘The Letting Go’. Dat was in 2006 en aangezien ik in die tijd naast alle muziek ook alle aanbevelingen van de Bonnie ‘Prince’ voor zoete koek slikte, ging ik op zoek naar ‘the music of Baby Dee’.

Als fan van haar vroegere werk vond ik mezelf terug in het goede gezelschap van Will Oldham (BPB), Anohni (Antony and the Johnsons), Marc Almond, broeder Dieleman en David Tibet. Dee nam een paar albums op voor Durtro, het label van David Tibet (Current 93), waarbij het fraaie ‘Love’s Small Song’ op mij het meeste indruk maakte.

Van dat album waarop Dee zichzelf tegen de achtergrond van een volière begeleidt op piano, harp en accordeon kies ik voor het mooie ‘Half a Chance’.
Ondanks al die prachtige muziek kwam de carrière van Baby Dee niet echt van de grond en stortte Dee zich vervolgens op de boomchirurgie. Dat ging niet helemaal goed. Na een onaangename val moest Dee zich opnieuw op de toekomst beraden.

Bonnie ‘Prince’ Billy bemiddelde bij een nieuw platencontract bij Drag City en produceerde haar re-entry album ‘Safe Inside The Day’. Door de wat professionelere productie en promotie was dit album – ook financieel gezien – een wat groter succes. Een paar jaar later verhuisde Dee voor de liefde naar Zeeland waar ze sindsdien woont. Daar kwam ze ook in contact met broeder Dieleman met wie ze regelmatig optreedt. Samen zijn ze ook verantwoordelijk voor het nieuwe broeder Dieleman album ‘Oh mijn ziel’.

Momenteel toeren Dieleman en Dee met band door Nederland onder meer ter promotie van het nieuwe album. Zo zijn ze volgende week zondag 8 oktober te zien in de Lutherse Kerk in Groningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.