Het Gebeuren is een album van Drroomgordijnen, uit 2022. Ik kende het album niet, en ik had het waarschijnlijk nooit leren kennen zonder Toverberg, de zanger-liedjesschrijver Lars Kroon. Tijdens een interview met hem wees hij me erop dat in onze non-hitlijst, de Ondergewaardeerde 30, een nummer van een vriend van hem stond, Button I’ve Lost van M-Jo. En dat als er over één act echt iets zou moeten worden geschreven door Ondergewaardeerde Liedjes dat het dan M-Jo moest zijn. M-Jo is een wat aparte naam. Maar het blijkt een ver-J.Lo-ing te zijn van Mark de Jonge uit Amsterdam. Onder de naam Drroomgordijnen had M-Jo een Nederlandstalig album gemaakt, en hij kon het me van harte aanbevelen. 

En Lars Kroon had gelijk. Wat een heerlijke – en ook gestoorde – happening is Het Gebeuren. Muzikaal gezien kun je er niet direct een labeltje op plakken. Het openingsnummer is bijvoorbeeld een vrolijk klinkende joi-de-vivre-track met ironische tekst, het sluitstuk is dan weer een nummer met uiteindelijk stevige en vuige dance-invloeden. Zo’n album dus. De zang van M-Jo is op het randje van lelijk, maar dat maakt het gruwelijk authentiek. Het is antiheld-muziek. 

Eén van de vele prijsnummers is Depressief. Dit nummer heeft iets dubbelzinnigs. Het is naar het einde toe super-catchy en zelfs uitermate meezingbaar, maar het onderwerp is natuurlijk serieus: het gaat over depressiviteit. (De titel verraadt het al natuurlijk.)

‘Hey hoe gaat het nou’
vraag ik toch ook niet aan jou
zelfs een mooie vrouw kan mij niet troosten
kheb alles fout gedaan het is misgegaan
ik durf niet de deur meer uit te komen

Het is haast een grappig nummer, maar de angel is er nog steeds. Depressief vrolijkt me op door de klank van het nummer, al is het tekstueel gezien helaas ook wel verschrikkelijk herkenbaar. Ik vind het heel knap, en het raakt me oprecht. Toch weet ik ook wel dat dit een wat confronterend liedje kan zijn voor sommigen. En er zal onbegrip zijn: als je depressief bent, waarom kun je daar een soort van meezingliedje van maken? Het verbaast me dan ook niet dat het niet snel op de radio te horen zal zijn, het is niet lekker veilig. Maar omdat ik dat snap, hoeft het niet te betekenen dat het me eigenlijk wel droevig stemt dat dit zo’n onbekend nummer is. Niet zo erg dat ik daar juist depressief van word, maar toch. 

Hulp bij psychische problemen MIND Korrelatie (0900-1450): voor hulp bij psychische en sociale problemen van professionele hulpverleners, zoals maatschappelijk werkers, psychologen en pedagogen. Depressielijn (088-5054334): voor hulp bij depressie, van ervaringsdeskundige vrijwilligers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.