Sommige liedjes zijn zo mooi van eenvoud, zo puur en van alle opsmuk verlost, dat er eigenlijk geen woorden aan vuil gemaakt moeten worden. Zo klein en puur is Simple Song van Lyle Lovett. Ik heb dan ook besloten niets over het liedje te schrijven en het in al zijn eenvoud aan de luisteraar over te laten.

Wel wat over Lyle Lovett, want die hoort als geen ander op een website als deze. Lovett heeft in Nederland meegedaan met de 2 meter sessies van Jan Douwe Kroeske, maar is verder toch tamelijk onbekend gebleven. Zo niet in de Verenigde Staten waar hij naast zijn Singer-Songwriterschap ook als acteur actief is. Verder is hij nog enkele jaren getrouwd geweest met Julia Roberts en zij zijn als goede vrienden uit elkaar gegaan. Zijn bekendste werken zijn waarschijnlijk de vele liedjes en soundtracks voor films en ongetwijfeld heeft u daar ook enkele of meerdere van gehoord zoals Promises waar Juan Gomez Ocampo eerder over schreef.

Ik kwam niet direct terecht bij Simple Song, maar belandde daar via een luisteravondje Patricia Kaas waar de Chanson Simple mij bijzonder trof. Weliswaar wordt dit eenvoudige liedje met meer instrumenten uitgevoerd, maar blijft zijn schoonheid behouden. Zeker in de live uitvoering hieronder waar wat mij betreft wel de percussie achterwege gelaten mocht. De accordeon daarentegen is magnifiek.

Patricia Kaas kunt u kennen van haar songfestivalbijdrage in 2009. Frankrijk behaalde een achtste plaats met haar bijdrage Et s’il Fallait Le Faire en dat was voor de Fransen een hele vooruitgang sinds jaren. Deze routinier was niet heel gewaagd van Frankrijk en dus een zekerheidje voor een top 10 notering. Kaas maakte in 1987 haar eerste opwachting, doordat zij ontdekt werd door de acteur Gerard Depardieux. In diverse landen om ons heen had zij succes, maar ze blijft in Nederland ondergewaardeerd, ondanks haar Nederlandse naam Kaas. De Kaas familie heeft zich al vóór de zestiende eeuw gevestigd in het Frans-Duitse grensgebied net onder Saarbrücken. Daar komt Patricia Kaas ook vandaan, het plaatsje Forbach om precies te zijn en dat ligt net in Frankrijk. Haar vader is Frans en haar Moeder Duits, in beide landen start haar carrière. Ze legt zich toe op typische Franse chansons, maar ook op jazz, fusion en het Franse cabaret genre. Ik vind niet alles even mooi, maar dat heeft vooral met smaak te maken en niet zozeer met de kwaliteit van de muziek. Haar stem kan in elk geval niet stuk en varieert van uitbundig, naar jazzy en naar heel erg zwoel.

One comment

  1. Dit is een ongelooflijk mooi lied. Ik hoorde het voor het eerst eind jaren tachtig op mijn werk. Was compleet onder de indruk. Daarna zoeken, zoeken, nooit meer gevonden, wel Simple Song van The Shins, ook mooi.
    Een paar maanden geleden start ik Spotify op en wat zie ik, het prachtige nummer van Lyle Lovett.
    Tranen man!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.