Hiphop wordt deze maand 50 jaar en dat vieren we! Met blogs over de invloeden op en van hiphop, over samples en crossovers. Over relatieve nieuwkomers en de old skoolpioniers. Een hele maand vieren wij de inventiviteit en creativiteit van hiphop.

Ze zijn moe. Doodmoe. Van het politiegeweld. Van de strijd. Van de strijd tegen het politiegeweld. Zelden werd die vermoeidheid beter in beeld gebracht dan in de videoclip bij Close Your Eyes (And Count To Fuck) van Run The Jewels: een witte politieagent en een zwarte burger die met elkaar vechten tot ze doodop zijn.

Voor dat beetje extra explosiviteit werkte het hiphopduo samen met volksmenner Zack De La Rocha, die ze toevallig tegen het lijf liepen. Met die samenwerking was het cirkeltje rond. Natuurlijk is de muziek van Rage Against The Machine doordrenkt van hiphop. Een licht ontvlambare Molotovcocktail van branie, frustratie en agressie; ze veroorzaakten een aardbeving van 1.0 op de schaal van Richter tijdens hun optreden op Pinkpop in 1994.

En dan is er Run The Jewels. Het duo herbergt twee zielen van Amerika in zich: El-P en Killer Mike. Wit en zwart. East Coast en Dirty South. Met Kendrick Lamar vormen ze het hiphopgeweten van Amerika. Kijk alleen al naar het ontwerp van de hoezen van de vier albums die het duo tot nu toe uitbracht: een vuist tegenover een hand die met vingers een pistool uitbeeldt.

Killer Mike spreekt zich geregeld uit over maatschappelijke onderwerpen. In de Democratische voorverkiezingen van 2016 steunde hij Bernie Sanders, de meest progressieve senator van het Amerikaanse Congres. Op Close Your Eyes (And Count To Fuck) neemt hij de meeste regels voor z’n rekening. Pikant detail: z’n vader is politieagent, maar hij staat achter z’n zoon; hij weet hoe racistisch de politie is.

En dat is waar het om gaat. De oproep om iets te doen aan het racisme, en het politiegeweld waarbij zwarte Amerikanen bovenmatig vaak het slachtoffer zijn. Daarmee staat Close Your Eyes (And Count To Fuck) in een tragische traditie. Van Inner City Blues van Marvin Gaye via Fuck Tha Police van N.W.A. naar deze track van Run The Jewels, waarin het duo piekfijn uitlegt hoe onderdrukking en racisme voor een spiraal van geweld zorgen:

Conditions create a villain, the villain is givin’ vision
The vision becomes a vow to seek vengeance on all the vicious

In 2020 zou Run The Jewels op tournee gaan met Rage Against The Machine. Er kwam iets tussen met covid. Wel verscheen er een nieuw album van het hiphopduo, met de track Walking In The Snow. Daarin citeren ze de laatste woorden van George Floyd: I can’t breath.

Weer een slachtoffer van politiegeweld. Nee, die strijd is nog lang niet gestreden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.