Hiphop wordt deze maand 50 jaar en dat vieren we! Met blogs over de invloeden op en van hiphop, over samples en crossovers. Over relatieve nieuwkomers en de old skoolpioniers. Een hele maand vieren wij de inventiviteit en creativiteit van hiphop.

Als je het hebt over 50 jaar hiphop (vandaag! gefeliciteerd!) dan moet je het natuurlijk hebben over de klassieke hiphop uit de VS. Maar net zo hard moeten we stilstaan bij de muziek uit eigen land. Want ook in Nederland is er een rijk hiphopverleden (en heden overigens). Denk aan Extince, Brainpower, Winne, Sevn Alias, DuvelDuvel, Def P met zijn Osdorp Posse, The Opposites, D.A.C. met als belangrijkste voortvloeisels Diggy Dex en Jiggy Dje, en natuurlijk de Zwolsche afdeling met bijvoorbeeld Typhoon en Opgezwolle (maar ook het solowerk van Rico (Irie, wat een album!) en Sticks (samen met A.R.T., samen met Kubus en samen met nog heel veel anderen). En zo kan ik nog heel veel namen noemen. Maar ik wil even stilstaan bij Sticks.

Veel mensen zien Sticks als de GOAT (Greatest Of All Time) van de Nederlandse hiphop. Hij is dan ook alles behalve ondergewaardeerd. En toch kan je zelfs in het oeuvre van zo’n artiest nog wel ondergewaardeerde pareltjes vinden. Want waar is Sticks het meest bekend van? Natuurlijk van het werk wat hij met Delic en Rico heeft gemaakt als Opgezwolle. Maar ook in samenwerkingen heeft hij veel tofs gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse hiphop supergroep Great Minds, die hij samen met producer Dr. Moon en mede-rappers Jiggy Dje en Winne (en nog gastbijdrages van andere grote namen uit de wereld) deed. Maar laten we niet alleen naar het verre verleden kijken, want recentelijk heeft hij met een aantal nieuwe albums ook laten zien dat hij niet vast zit in het verleden, dat hij net als hiphop ontwikkelt.

Het was diezelfde producer Dr. Moon waarmee Sticks in 2012 een EP uitbracht genaamd Stick Bukowski. Het is die EP die ik even in de spotlight wil zetten. Waar eerder materiaal wat donker en rauw was, of vooral heel veel energie bevatte, is deze EP wat relaxter. Wat meer zen. Met reflectieve lyrics, met (maatschappij-) kritische teksten, met persoonlijke verhalen over ontmoetingen. Bijvoorbeeld in Terugkeer Is Aanstaande (Villa 65 Ode)

Ze houden ons Klein als de assistent in ‘Aus Der Reihe Derrick’
En wie zijn ‘ze’? ‘Ze’ zijn de overheid, plus de kerk

Of in Versplinterd (Komt Goud):

Eenzame levens wandelen door lange straten
Langs landschappen en tussen wanden van kamers
Voor ik bij het zoet kon komen moest ik door het slijk
Toonde je karakter als Ferdinand Bordewijk

Of de Ontmoeting Met KF:

Gevat, daar hou ik van. ‘Hoe is ‘t?’
Ze zei ‘Goed, blij dat je er bent, ik heb er zin in.’
Ik zei ‘Cool, wat drink je’ Zij zei: ‘Rode wijn’
Ik wenkte de ober zo van ‘Ik denk dat we zover zijn’

Is deze EP de EP die de grootste impact heeft gehad op 50 jaar hiphop? Misschien niet. Maar het is zeker wel de EP die de grootste impact heeft gehad op mij persoonlijk. De reflectie, niet eens proberen om de volgende banger te maken maar juist de rust opzoeken, dat is wat ervoor zorgt dat nog steeds wanneer ik even rust wil pakken, dit mijn goto album is. Natuurlijk, Verre Oosten, Hoedenplank, Tijgers En Draken, die zorgen voor de energie. Maar niet voor de rust in de kop. Deze EP wel. Ik ben dan ook extreem blij dat deze vorig jaar op vinyl is uitgekomen. Streamingdiensten zijn vluchtig. En ja, ik heb em ook wel op CD, maar ik merk dat als ik naar vinyl luister ik veel bewuster naar de muziek luister. De handeling van het vinyl op de speler leggen, de naald op de plaat zetten, en dan gaan zitten en luisteren… dat zorgt ervoor dat je extra bewust luistert.

En de track die ik het meeste voel op deze EP is Maslow. De beats zijn zo relaxed, en de teksten over gevangen zitten, over vrijheid en rust nodig hebben, over niet te tof doen, het pakt me.

Je kan niet groeien wanneer je in dat stramien zit
Je kan niet roeien wanneer je zonder een riem zit

Dus hierbij voeg ik Maslow graag toe aan onze maand lang muziek ter ere van 50 jaar hiphop. En raad ik van harte aan om de rest van de EP ook te luisteren. Het liefst op vinyl. Zodat het de rust en aandacht krijgt die het verdient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.