Hiphop wordt deze maand 50 jaar en dat vieren we! Met blogs over de invloeden op en van hiphop, over samples en crossovers. Over relatieve nieuwkomers en de old skoolpioniers. Een hele maand vieren wij de inventiviteit en creativiteit van hiphop.

In Duitsland ontstond de Duitse hiphop ongeveer in dezelfde periode als onze Nederhop, maar wel van een totaal andere schnitt. Eén van de grondleggers voor Duitse hiphop zijn Die Fantastischen Vier die vaak aangeduid worden als Fanta4. Zoals in Nederland de Osdorp Posse de term Nederhop introduceerde deden zij dat met de term Deutsche Sprache. Die Fantastischen Vier vonden dat een betere en meer toepasselijke benaming dan hiphop, dat vooral associaties oproept van Amerikaanse gangstarap, gouden blingbling en grof taalgebruik.

Het pure hiphop genre kan mij persoonlijk niet zo bekoren. In sommige crossovers zitten voor mij wel mooie dingen en op festivals heb ik zeker kunnen genieten van opzwepende hiphop die het voor elkaar kreeg om het publiek massaal mee te krijgen. De Deutsche Sprache vind ik ook mooi en dan vooral omdat de taal zo lekker klinkt. Wat ik zo leuk vind aan Die Fantastischen Vier is de intelligentie die zij in hun teksten leggen en tegelijkertijd zichzelf en het muziekgenre hiphop op de hak nemen. Het nummer Hiphopmusik is daar een perfect voorbeeld van en geeft meteen een samenvatting voor wat je van Die Fantastischen Vier kunt verwachten; daar kan deze blog niet tegenop. Een mooie passage uit het nummer vind ik:

Du musst den Ursprung nur erkennen und dann halte ihn in Ehren
Doch jetzt wird’s höchste Zeit, die Rap-Familie zu vermehren
Es gibt verdammt viele Sprachen, die hören sich verdammt gut an
Und das ist halt meine eigene, die ich am besten kann
Drum geht’s hier nicht um schwarz und weiß oder was für Farben es noch gibt
Es geht hier nur um den Beweis für die Macht von

… Hip Hop Musik (Musik, Musik)

Wat ik verder erg kan waarderen aan Die Fantastischen Vier is dat ze met de tijd meegroeien en niet krampachtig vasthouden aan hun begintijd. Het zijn tenslotte ook volwassen mensen geworden. Naast de Fantastischen Vier hebben de individuen ook allerhande solo en crossover projecten, zoals ik eerder geblogd heb over het nummer Brüder met Herbert Grönemeyer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.