Hiphop wordt deze maand 50 jaar en dat vieren we! Met blogs over de invloeden op en van hiphop, over samples en crossovers. Over relatieve nieuwkomers en de old skoolpioniers. Een hele maand vieren wij de inventiviteit en creativiteit van hiphop.

Philadelphia is niet alleen de plek waar de Verenigde Staten van Amerika werden opgericht (door de Founding Fathers aan het eind van de 18e eeuw), Philadelphia was tevens de stad waar de gansta rap werd uitgevonden. Ook dat was in de Amerikaanse oudheid. In 1985 bracht Jesse Bonds Weaver Jr. de maxisingel PSK (What Does It Mean?). PSK staat voor Park Side Killers, dus de titel zegt genoeg. Het gaat over geweld, seks, racisme, leven in de grote stad. Zo werd Jesse Weaver alias Schoolly D de ‘vader’ van gangsta rappers als Ice Cube en Ice T en dus de ‘grootvader’ van 2Pac/Tupac Shakur.

Op de b-kant hebben Schoolly D en DJ Code Money een nog veel vuiger nummer gezet: Gucci Time. Over de juiste blingbling, dus net zo gangsta. Mompel de eerste regel van het nummer (lookin’ at my Gucci / it’s about that time) en bij de echte kenner van old school hiphop zal de rest van de rap eruit rollen. In één flow. Daar maak je in Philadelphia dus vrienden mee. Of vijanden.

Het leek wel punk. It was anti-radio, it was anti-establishment, it was anti-everything, zegt Jesse Weaver nu. Schoolly D bracht platen uit op zijn eigen label, meestal nadat DJ Code Money als test her en der wat illegale tapes had gedropt. Weaver tekende ook zelf het art-work op de hoezen. En PSK en Gucci Time klinken ruig en rauw. We wisten niet wat we hoorden in 1985! Dit was pure underground. Gucci Time is gemaakt met alleen een TR909-drumcomputer, een goedkope synthesizer en twee draaitafels. En een hele hele hele hoop echo! Vooral de beat van Gucci Time is gedrenkt in echo, zo vertelt Jesse Weaver jaren later. Onder invloed van de nodige wiet bleven Schoolly en Code Money maar schreeuwen in de studio: More reverb! More reverb! En dat werkte. De beats werden zelfs zo dik dat The Chemical Brothers ze jaren later ging sampelen (net als de coole stem van Schoolly D trouwens, die op het nummer Gucci Again rapt over back with another one of those block rockin’ beats...).

Super-underground, zo zagen Schoolly D en Code Money er ook uit in de VPRO-documentaire Big Fun In The Big Town uit 1986. En die was een ijkpunt voor heel veel Nederlandse hiphoppers in de jaren ’80, alhoewel de scene hier niks te maken had met het gangsterleven in pakweg Philadelphia of LA. Schoolly D is echter nooit een household-name geworden in de internationale hiphopscene. Na de Chemical Brothers samplede Puff Daddy hem in het nummer Finna Get Loose. Bij zulke grote commerciële namen gaat Weaver achter zijn geld aan. Indie brothers uit de ‘hood’ mogen zijn werk gratis gebruiken. Ook heel punk. Na zijn eerste twee platen had Schoolly D nog één opleving. Het nummer Signifying Rapper – gebaseerd op de riff uit Kashmir van Led Zeppelin – werd in 1992 gebruikt voor de soundtrack van Bad Lieutenant, een film over een heeele foute politieman gespeeld door Harvey Keitel. Daarna werd het stiller rondom Schoolly.

Maar ja, mompel een zinnetje over een duur horloge en het barst weer los in Philly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.