Ondergewaardeerde Liedjes gaat deze zomer op wereldreis. 31 dagen, 31 verschillende landen, 31 geweldige liedjes. Dompel je de hele maand juli onder in prachtmuziek uit de hele wereld.

Vanaf het moment dat Rusland Oekraïne binnenviel, volg ik de oorlog op de voet en ben ik ook steeds geïnteresseerder geraakt in de landen eromheen. In het bijzonder de landen die deel uitmaakten van de voormalige Sovjetunie. Moldavië intrigeert mij daarbij.

Een dapper landje dat wordt verscheurd door een conflict over een smal deel van het land: Transnistrië. In het begin van de jaren ’90 riep het de onafhankelijkheid uit en vond daarin de steun van Rusland. En die Russen doen er alles aan om te voorkomen dat Moldavië zich aan hun invloedssfeer onttrekt. Zo stoken ze er voortdurend onrust en overstelpen ze de inwoners met desinformatie. Een oneerlijk gevecht waar méér landen mee te kampen hebben die zich proberen los te worstelen van hun voormalige moederland.

Maar laten we vooral niet vergeten dat daar ook muziek wordt gemaakt. Het roemruchte O-Zone komt er bijvoorbeeld vandaan. En een van mijn favoriete trance-DJ’s heeft er zijn residentie. Het land baarde opzien op het Songfestival dit jaar. Met name door de fluitist die een heerlijk deuntje blies, maar door de meesten waarschijnlijk vooral herinnerd zal worden vanwege zijn lengte.

Het zal de meesten daarom niet opgevallen zijn dat er een oude bekende op het podium stond. Net als uiteindelijke winnaar Loreen stond Pasha Parfeny namelijk in 2012 al op het liedjesfeest. Met Läutar behaalde hij destijds de elfde plaats. Een jaar later stond hij er opnieuw. Of liever: zat. Hij nam dit keer plaats achter de vleugel en liet de spotlights aan een van de zangeressen die hem het jaar ervóór had ondersteund.

Die zangeres was Aliona Moon. Met haar derde plaats in de Moldavische versie van Fame Academy had ze zich in de kijker gespeeld bij songfestival-veteraan Parfeny, die haar meenam naar Azerbeidzjan. Het deed haar besluiten om het jaar erop zélf een gooi te doen naar deelname. Met een door de leermeester zelf geschreven nummer won ze de voorronde en in Malmö was zíj het die op de voorgrond stond.

Net als Parfeny eindigde zij op de elfde plaats. Een keurige prestatie, maar helaas geen bloemen, geen heldenonthaal in haar land… En helaas ook geen kickstart van een internationale carrière. Ze kreeg nog een rol in een Roemeense film en behaalde de vierde plaats in The Voice Of Romania maar daar bleef het bij.

Al heeft Aliona Moon na een pauze van een paar jaar in 2022 toch weer de pen opgepakt om muziek te maken. Een doorbraak lijkt er echter vooralsnog niet in te zitten. Maar met het prachtige O Mie heeft ze wel een dijk van een plaat neergezet. Een liedje dat je voelt, ondanks dat zij het volledig in het Roemeens zingt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.