Ondergewaardeerde Liedjes gaat deze zomer op wereldreis. 31 dagen, 31 verschillende landen, 31 geweldige liedjes. Dompel je de hele maand juli onder in prachtmuziek uit de hele wereld.

De Bovenwindse eilanden zijn een prima tropische vakantiebestemming. Zelf ken ik ze alleen maar vanuit de lucht. Vanaf daar was het naar de familie op Aruba nog een uur vliegen. Montserrat is nog steeds een Britse kroonkolonie. En ligt ook front row als er weer eens een orkaan vanaf de Atlantische oceaan het Caraïbisch gebied binnen dendert.

In 1979 bedacht voormalig Beatles-producer George Martin dat artiesten ook op een mooi tropisch eiland in een studio terecht moesten kunnen om in alle rust hun muziek op te nemen. Ver weg van de verleidingen van de grote stad (Londen, waar zijn eerste AIR-studio stond), dat moest toch wel de nodige inspiratie bieden. Nou, dat kwam wel goed. Synchronicity, (een deel van) Too Low For Zero, Rio en Brothers In Arms zijn slechts enkele titels. En er zijn ook in Nederland opgenomen songs van Rob de NIjs gemixt (bijvoorbeeld de single Hou Me Vast), maar dat terzijde.
In 1989, niet lang nadat The Rolling Stones het in mijn ogen nogal ondergewaardeerde Steel Wheels hadden opgenomen, kwam orkaan Hugo langs om flink huis te houden op het eiland. Hierdoor nam Martin de beslissing om het studio te sluiten. Zes jaar later ontwaakte de vulkaan Soufrière, met rampzalige gevolgen voor het eens zo prachtige eiland. Veel bewoners moesten vluchten en grote delen van het eiland zijn nog steeds onbewoonbaar. Twee jaar geleden verscheen de documentaire Under The Volcano, over de supermoderne studio van Martin in de schaduw van een actieve vulkaan. Deze docu is een aanrader en geeft goed de sfeer van toen weer.

Een van de grootste tropische danshits uit de jaren ’80 komt ook van Montserrat. Met Hot, Hot, Hot wordt Alphonsus Celestine Edmund Cassell onder de artiestennaam Arrow wereldberoemd. En dat ging erg makkelijk zonder internet of Youtube. Want bijna iedereen in de Caraïben had toen wel overzeese familie die de muziek mee naar huis nam. De soca- en calypsoklanken waren eenvoudigweg niet te weerstaan. Later experimenteerde Arrow met onder andere merenque en rockinvloeden. Tot rond de eeuwwisseling bracht hij bijna elk jaar wel een plaat uit. En hij bleef tot het laatst toe live optreden. Helaas verloor hij na 2 jaar vechten op 15 september 2010 de strijd tegen kanker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.