Ondergewaardeerde Liedjes gaat deze zomer op wereldreis. 31 dagen, 31 verschillende landen, 31 geweldige liedjes. Dompel je de hele maand juli onder in prachtmuziek uit de hele wereld.

Ongeveer 600 kilometer ten westen van Dakar bevindt zich Cabo Verde, ofwel Kaapverdië. Een klein groepje eilanden, bij elkaar niet groter dan Noord-Brabant. Er wonen minder mensen dan in Rotterdam. De eilandengroep is(waarschijnlijk) onbewoond tot de Portugezen zich er medio 15e eeuw vestigen en tot onderdeel van het Portugese rijk verklaren. Door zijn ligging wordt de archipel in de 16e en 17e eeuw een belangrijk knooppunt voor het groeiende handelsverkeer vanuit Europa. Daarmee worden de eilanden ook onderdeel van de handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen. De gevolgen daarvan zien we tot op de dag van vandaag niet alleen terug in de samenstelling van de bevolking, maar ook in de muziekstijlen die het land kenmerken.

De meest traditionele en oudste stijl is batukau, een genre dat nog het meest zijn Afrikaanse oorsprong laat gelden. De muziek was jarenlang officieel verboden vanwege het opzwepende “wilde” karakter. Veel jonger is de eveneens energieke stijl funana, met de accordeon in de hoofdrol. Nog wat recenter is de zouk cabo, de hippe mix van hedendaagse (dans)pop met Kaapverdische elementen. In deze stijl is de in Kaapverdië geboren Rotterdamse Suzanna Lubrano een echte wereldster.

Lubrano wordt ook wel de Cesária Évora van de zouk genoemd. Daarmee zijn we aanbeland bij veruit de beroemdste artiest uit Cabo Verde. Evora is de koningin van de morna, de warme, melancholische, Kaapverdische variant op de fado. Geen muziek kan beter Verlangen (met hoofdletter) uitdrukken: saudade, een Portugees begrip zonder directe vertaling, beschrijft een diep gevoel van nostalgisch verlangen, vaak gepaard met pijn en melancholie. Het verlangen naar huis, naar je geliefde, naar de zee, naar het eiland, naar je thuisland. Voor een volk dat zo’n grote verspreiding kent – er wonen buiten Kaapverdië meer Kaapverdianen dan op de archipel zelf – ongetwijfeld een herkenbaar en troostrijk geluid.

Evora’s stem, doordrenkt van emotie, raakt de harten van velen en vangt de essentie van saudade perfect. Haar liedjes vertellen verhalen van liefde, verlies en de zoektocht naar vervlogen tijden. Ze neemt je mee op een emotionele reis, waarbij ze ons herinnert aan onze eigen verloren momenten. Dat gezegd hebbende, is mijn keuze voor deze zomereditie een wat meer opwekkend liefdesliedje. Luister naar het heerlijk warm zonnige Amor Di Mundo. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.