Ondergewaardeerde Liedjes en de Snob2000 zijn onlosmakelijk verbonden. Wij snobs zijn – heel onbescheiden – dan ook zeer trots op onze eindejaarslijst. Nog trotser werden we, toen we hoorden dat de Snob ook muzikanten bij elkaar brengt. Apetrots presenteren wij de eerste Snobsymbiose: Dizzy Panda met Chabliz.

Gisteren verscheen een EP met een track van het Haarlemse Dizzy Panda, Bite My Tongue, bewerkt door Chabliz uit Den Haag en Glastonbury Grove van Chabliz, bewerkt door de mannen van Dizzy Panda. Wij spraken Mike van Dizzy Panda en Petra van Chabliz.

Mike mailde ons, zegt Petra. Eigenlijk was het de vraag of ik op een track van hun de zang wilde invullen. Mike: wij wilden een jazzy album maken en hadden Chabliz gehoord bij de Snob2000. Petra heeft echt die jazz-vibe. Begrijpelijk, want Petra heeft het conservatorium gevolgd, jazzzang. Omdat zij dat te beperkend vond is zij ermee gestopt en is vervolgens zangles gaan nemen bij Jeanette van Dijk, een voormalig operazangeres. Beide invloeden hoor je duidelijk terug in haar zang en die past schitterend in de pop noir van Chabliz.

Doordat beide bands kort na elkaar werden gedraaid in de Snobuitzending, waren zij elkaar opgevallen. Dizzy Panda was gestegen naar 1124 met Turn of the Light en Chabliz kwam nieuw binnen op 1122 met New Dawn Fades. De vraag voor een zanglijn werd veranderd in een nummer bewerken. Zij kozen een lied van elkaar waarvan de oorspronkelijke sporen werden uitgewisseld.

Van het nummer wat wij aanvankelijk wilden aanpakken waren de sporen helaas niet meer beschikbaar, zodat we uitkwamen bij Glastonbury Grove, vertelt Mike. Het origineel betreft een filmisch nummer en is dan ook geïnspireerd op de serie Twin Peaks van regisseur David Lynch. Dizzy Panda heeft geprobeerd om de sfeer van de serie neer te zetten. Het nummer is volledig opgebouwd uit losse samples.

Chabliz had één voorwaarde vooraf gegeven. Petra: Er moest van elk van onze drie muzikanten iets worden gebruikt. En zo komen samples van de oorspronkelijke bas, piano en zang terug in Dizzy Panda’s bewerking van het nummer. Verder zitten er allerlei extra verwijzingen in verwerkt naar Twin Peaks en de regisseur van de serie, Davis Lynch. Dat alles als een dada collage, net als het artwork van het album van Chabliz.

Andersom bewerkte Chabliz Bite My Tongue van Dizzy Panda uit 2021. Mike: Toch wel gek. Je geeft het helemaal uit handen. Het is afwachten wat eruit komt. Geheel anders dan alleen een zanger of een zangeres vragen een zanglijn toe te voegen, zoals de oorspronkelijke vraag aan Petra. Pim, de pianist van Chabliz, heeft de beats weggelaten, de instrumenten grotendeels vervangen en een terugkerende brug toegevoegd. Petra is een duet aangegaan met Ntll, de originele zangeres van het nummer, en Marcel speelt de strijkbas.

Zo heeft ook dit nummer een filmische uitstraling gekregen. Nu afwachten hoe het wordt opgepakt, kijkt Mike vooruit. Wij merkten de afgelopen twee jaren na de Snob 2000 een toename van bezoekers op Bandcamp. Op Spotify worden wij gepitched voor de doelgroep van 35 – 55. Ik denk dezelfde groep als de Snobluisteraars.

Zowel Petra als Mike zeggen dat deze ervaring naar meer smaakt. Uiteraard gaan zij verder waar zij ieder mee bezig zijn, maar wie weet, volgen er nog meer en geheel andere Snobsymbioses. Die vind je dan natuurlijk op Ondergewaardeerde Liedjes, trots als wij dan opnieuw zullen zijn. Kijk en luister naar de allereerste.

Bite My Tongue (Chabliz versie). Hier vind je de oorspronkelijke van Dizzy Panda.

Glastonbury Grove (Dizzy Panda versie). Hier vind je de oorspronkelijke van Chabliz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.