Ondergewaardeerde Liedjes gaat deze zomer op wereldreis. 31 dagen, 31 verschillende landen, 31 geweldige liedjes. Dompel je de hele maand juli onder in prachtmuziek uit de hele wereld

Een reis door vele landen brengt ons vandaag in het zuiden van Zuid-Amerika. Argentinië waar Soda Stereo zijn wortels had, en dan met name in Buenos Aires. De meeste mensen kennen het land van Messi, Maxima en muzikaal gezien zullen veel mensen een blijk herkenning geven als Julie Covington “Don’t Cry For Me Argentina zingt. In de Latijnse Rock was Soda Stereo een toonaangevende band. Eén van de eerste bands die succesvol waren over het gehele continent.

In de jaren tachtig werd de band opgericht door zanger Gustavo Cerat, bassist Hector Bosio en drummer Carlos Alberto Ficicchia. Zanger Cerat is ook de liedjessmid van de band en ze produceren er nogal wat. De band wordt ongemeen populair in thuisland Argentinie maar zoals gezegd dus ook in andere Latijns-Amerikaanse landen en ze doen zelfs Spanje aan tijdens een tour. De band gaf latino jeugd hun eigen identiteit: latino rock die toch anders was dan de Angel-Saskische Rock. De band met het publiek was intens wat ook zeer goed te zien in onderstaande video. Het nummer Musica Ligera is waarschijnlijk één van hun populairste nummers. Een licht nummer zoals de titel al weergeeft. Een nummer over liefde, met een intensiteit die meer dan aanstekelijk is. Bij het speurwerk voorafgaand aan een blog kijk ik meestal ook even op songmeanings.com en hier ook weer prachtige interpretaties waar het nummer over gaat.

Ella durmió al calor de las masas
Y yo desperté queriendo soñarla
Algún tiempo atrás pensé en escribirle
Que nunca sorteé las trampas del amor

De aquel amor
De música ligera
Nada nos libra
Nada más queda

Bij hun afscheidsconcert in 1997 was dit het laatste nummer wat ze speelde, El Ultiemo Concertio zijn twee prachtige cd’s waar de band klasse, energie en passie toont. Muzikaal erg goed en het luisteren meer dan waard. Het is zo’n band waar je nog heel veel over kan schrijven. Na het uiteengaan van de band was vooral zanger Gustavo Cerati als singer-songwriter succesvol. Dit bleek wel toen hij na 5 jaar in coma te hebben gelegen na een hersenbloeding uiteindelijke overleed. Een land in rouw, van jong tot oud was het verdriet enorm.

Er zijn over het algemeen niet zo heel veel bands die echt iets achterlaten. Soda Stereo behoort tot de categorie die dat wel gedaan heeft, namelijk Zuid-Amerika een eigen identiteit gegeven als het gaat om rock muziek. Héreos del continente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.