Alle pogingen om dance en rap meer op het affiche te plaatsen: de grote festivals zoals Pinkpop en Lowlands richten zich toch nog steeds vooral op de gitaar. Bij voorkeur een man of mannen in de traditionele opstelling van drum / bas / gitaar.

Een opvallende uitzondering op dit uitgangspunt is Best Kept Secret, het jaarlijkse festival in Beekse Bergen, Hilvarenbeek. Door de jaren heen hebben het rapcollectief Run The Jewels al eens de vrijdag afgesloten en Jamie T (The XX’s) het gehele festival op de zondag, zelfs met een DJ-set. Het bleek nog te werken ook. De editie van 2023 belooft wat dat betreft helemaal bijzonder te worden, met The Chemical Brothers als afsluiter op vrijdag en Aphex Twin op zondag. Twee grote dance-acts als de headliners van een groot festival, zover zijn Pinkpop en Lowlands nog niet.

Ook op dit onvolprezen forum is de gitaar oververtegenwoordigd. Een blogger die daar keer op keer tegen strijdt, en die steeds weer dance in de spotlights zet, is Erwin Herkelman. In december 2019 heeft hij al geschreven over Windowlicker, de befaamde combinatie van track en clip.

Hieronder de ‘edit’, die overdag mag, maar stiekem is de officiële versie van meer dan tien minuten, voor in de late uurtjes, natuurlijk nog leuker.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.