In de Snob 2000 op#823

Het is dat de Snob 2000 geen lijst met videoclips is, anders had deze plaat zich ongetwijfeld in de bovenste regionen genesteld. De meer dan 10 minuten durende clip is op zijn zachtst gezegd… bijzonder. Je belandt van de ene verbazing in de andere. Het begint als een parodie op een standaard hiphop-clip met veel trashtalk en machogedrag, maar op het moment dat die 38 ramen lange limousine in beeld komt, neemt de video een bizarre wending.

Op dat moment hoor je ook de eerste tonen van Windowlicker. Een ‘intelligent dance music‘-plaat, ofte wel een nummer dat beter geschikt is om thuis te luisteren dan om op los te gaan in de club. Al prefereerde Richard Davis James, de man achter Aphex Twin, de term ‘braindance’. Immers, ‘intelligent dance music’ impliceerde dat alle andere dance inferieur was aan deze stijl van muziek. Maar dat was zéker niet het idee dat de DJ wilde uitdragen.

De clip boeit en schrikt tegelijkertijd af. Maar je blijft kijken. Waardoor je bijna zou vergeten om naar het liedje te luisteren. En dat is eigenlijk best zonde. Want het is een heerlijk luisterplaatje, met bijzondere beats, complexe muzieklijnen en een groove die het een heerlijk zomerse ‘feel’ geeft.

Windowlicker betekende voor Aphex Twin veel airplay op de muziekvideokanalen, al was dat wel vaak ná 23.00 vanwege het overdadige gevloek in het begin. Het leverde de producer in zijn thuisland Engeland in ieder geval zijn grootste commerciële succes op. Hier strandde het in de Tipparade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.