Hij werd geboren in Chicago en studeerde in Detroit. Het kán dan ook niet anders zijn dan dat Anthony Pearson voorbestemd was voor de housescene. Want in deze twee plaatsen werd zo’n beetje simultaan de basis voor het genre gelegd.

Al op zijn dertiende kwam hij voor het eerst in aanraking met de clubscene van zijn geboortestad. Een clubscene waar Frankie Knuckles op dat moment de scepter zwaaide. Het zaadje was geplant. Hij ging studeren in Detroit en leerde daar via een vriend Derrick May kennen, samen met Juan Atkins en Kevin Saunderson een van de grondleggers van de techno.

En dat was ook de stroming waar Pearson zich het beste thuis voelde. Hij bekwaamde zich in het produceren en mixen en deed verdere ervaring op bij Inner City. Later leerde hij ook de andere kant van de scene kennen, als A&R-manager voor het KMS-label van Kevin Saunderson.

In 1992 bracht hij als Chez Damier zijn eerste soloproductie uit: Can You Feel It. In de bewerking van een andere techno-DJ, MK, werd dat een grote clubhit. Er volgden meer samenwerkingen, waaronder een met Stacey Pullen.

Met hem maakte hij Forever Monna. Een opvallende plaat in het oeuvre van de producer. Zijn andere tracks zijn vrij minimalistisch van aard, hooguit met wat vocalen of een bescheiden pianootje. Maar deze plaat is juist heel erg melodieus, met een heerlijk bel-achtige synthesizer-melodie. Een plaat die het in mijn beleving ook deze zomer nog geweldig zou doen op een willekeurig dance-festival.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.