Sommige regeringsleiders hebben het niet zo op kunstenaars/artiesten die zich kritisch uitlaten over wat in hun land gebeurt. Zo heeft de Marokkaanse rapper El Haked een jaar gezeten omdat hij kritiek had op de politie en dat via een lied duidelijk maakte. En mocht je denken dat het vooral gaat om schimmige regimes vraag eens aan Joan Baez en Pete Seeger. Het vrije Amerika stopte Joan een maand achter de tralies omdat ze kritiek had op de oorlog in Vietnam en Pete Seeger heeft een jaar van zijn leven behind bars doorgebracht. De reden: communistenjager McCarty wilde dat hij tegen collega artiesten zou getuigen en dat weigerde Pete. In Zuid Amerika ging men nog verder.

In Chili wordt op 23 september 1932 Victor Jara geboren. Een man die het talent had om met woorden het volk aan te spreken. Hij was één van de grondleggers van de La Nueva Canción Chilena, het nieuwe Chileense lied. De volksmuziek is daar een zeer belangrijk onderdeel van. Victor Jara zong over de misstanden en was een aanhanger van Allende, de president ten tijde van de staatsgreep. De staatsgreep vond plaats in 1973, dit jaar dus 50 jaar geleden, en generaal Pinochet liet duidelijk merken dat hij de invloed van de liedjes van Victor vreesden en onderkende. De gevolgen daarvan zijn bizar. Victor wordt opgepakt en met velen wordt hij overgebracht naar het Chili stadion. Het verhaal gaat dat al zijn vingers werden gebroken in het stadion en hem toen werd gezegd; speel nu nog maar eens gitaar. Zijn lichaam werd later terug gevonden langs een treinrails in Santiago, gemarteld en het lichaam vol met kogels.

Muziek, wat sterker is dan geweren en geweld. In 2019 was er wederom onrust in Chili en werd het lied El Dechero de Vivir en Paz, het recht om in vrede te leven, herschreven. Het origineel ging over de Vietnamoorlog maar feitelijk is het een universeel nummer voor de vrede en het recht om te zijn wie je bent.

Con respeto y libertad (libertad)Un nuevo pacto socialDignidad y educación, que no haya desigualdadLa lucha es una explosión que funde todo el clamorEl derecho de vivir en paz

Muziek in al zijn eenvoud maar zo ontzettend krachtig en betekenisvol. Victor Jara heeft het met zijn leven moeten bekopen maar de muziek en zijn boodschap leven voort. Dat kan geen enkele dictator wegnemen, toen niet, nu niet, nooit niet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.