Nee, het was geen voorloper van de hedendaagse alomtegenwoordige bubbel. Noch een bijzonder hondenras. Bubble Puppy was een Texaanse High-Energy-psych-rock-pop-band, die zichzelf in 1967 vernoemde naar het Centrifugal Bumble-puppy-spel uit Aldous Huxley’s dystopische roman Brave New World. Gooi een bal op een ronddraaiende schijf en probeer ‘m weer te vangen. Succes met het van hot naar her rennen. Ik hou het wel bij de ronddraaiende cd die ik een aantal jaren geleden kocht. De geremasterde versie uit 2004 van hun enige album A Gathering of Promises uit ‘69, verpakt in een mooi hard cover boekje en voorzien van acht bonus-tracks.

De band werd in ’66 in San Antonio, Texas, opgericht nadat The Bad Seeds het voor gezien hielden. Uiteraard niet die van Nick Cave, die ontsproten pas in ’83. Nee, een proto punk garageband met slechts een drietal singles waaronder Zilch, al worden die in hun sub genre als klassiekers gezien. Gitarist Rod Prince wilde na de Seeds iets anders: een band met twee leadgitaristen. Nieuw voor die tijd. Voor die tweede gitaar werd Todd Potter aangetrokken. Roy Cox bespeelde de bas en na wat geschuif met drummers mocht David Fore de sticks hanteren. In ’67 kregen ze een platencontract, al duurde het tot ’69 dat er iets op vinyl verscheen.

Hun Hot Smoke & Sasafrass werd wel meteen een behoorlijke hit: #14 in de Billboard 100. Het album A Gathering of Promises, dat met die single opent, is zo’n typische overgangsplaat. Van het soms wat knullige experimentele psychedelische sixties gepiel in mono naar de meer doortimmerde en beter (in stereo) geproduceerde seventies rock. De verkoopcijfers van de LP bleven echter ver achter bij die van de single. Reden om te vertrekken bij het label én uit Texas. In L.A. ging de band verder onder de naam Demian, maar ook dat bracht hen niet het gehoopte succes. Na opnieuw maar één album, het lekker stevige gelijknamige Demian, gingen de leden hun eigen weg.

Prince en Potter nemen in ’79 met Sirius het album Rising op, wat klinkt als de opvolger van Demian. En ja, je raadt het al, wederom alles behalve een gouden plaat. Ze houden het vervolgens maar bij coverbandjes, al is Bubble Puppy sinds 2011 weer actief want ja, die ene hit, daar kun je in de V.S. op teren, aangevuld met hun ondergewaardeerde materiaal. De meerstemmige zang doet denken aan The Byrds, de rock zat in de hoek van Quicksilver Messenger Service en het psychedelische lijkt op Moby Grape. Drie bands die nu – terecht en met dank aan hun grotere succes en repertoire – nog steeds faam genieten. Comfortabel in die bubbel? Laat dan ook Bubble Puppy je dan zonder moeite bereiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.